Poezija u drugom filmu: Brankica Radić

Pjesnička tribina ‘Poezija u drugom filmu’ održat će se u četvrtak, 27. travnja u 19 sati, u Kinoteka Baru (Kordunska 1, Zagreb). Gošća voditeljice Sanje Baković je pjesnikinja i prevoditeljica Brankica Radić.

Tom prigodom bit će predstavljena njezina nova pjesnička zbirka ‘Crvena’ (MeandarMedia, 2022) uz osvrt na prevoditeljski rad povezan s poezijom. ‘Crvena’ je raskošna knjiga s gotovo 150 pjesničkih tekstova kroz koje nam autorica otvara svoj poetski svijet koji je godinama pomno gradila da bi mu na koncu dala konture među koricama knjige.

‘Knjiga pjesama Brankice Radić ‘Crvena’ na putujući način uvlači čitatelja u prekogranične prostore poezije, vodi u zemlje koje preživljavaju svoju sadašnjost, suvremenost i budućnost kao prošlo vrijeme, kao prošlost koja se uporno vraća u novim oblicima i starim kontekstima’, napisao je o knjizi suurednik Miroslav Mićanović.

Uz autoricu će o njezinoj poeziji govoriti pjesnikinja i prevoditeljica Vanda Mikšić.

Pjesničku tribinu ‘Poezija u drugom filmu’ pokrenuo je Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom u 2022. godini. Ulaz na tribinu je slobodan.

Brankica Radić rođena je 1969. u Splitu. Studirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studij francuske književnosti nastavlja na Sorboni u Parizu, gdje upisuje l’École Supérieure d’Interprètes et de Traducteurs (Višu škola za prevoditelje). Živi i radi u Parizu. Urednica u nakladi Éditions de la Villette, pri Višoj arhitektonskoj školi Paris-la Villette, priprema i objavljuje knjige iz arhitekture, urbanizma i pejzažne arhitekture. Prevodi hrvatske i francuske autore, uglavnom suvremene pjesnike, i redovito surađuje s književnim časopisima i festivalima u Hrvatskoj i Francuskoj. Njezina poezija objavljivana je u časopisima. Sa Jean de Breynom, Martinom Kramer i Vandom Mikšić urednica je biblioteke Domaine croate / Poésie, naklade l’Ollave, koja promovira suvremenu hrvatsku poeziju u Francuskoj. Svake godine objavljuju prijevode dva suvremena hrvatska pjesnika na francuski.

S.B. / Foto: Privatni arhiv

Poezija u drugom filmu – Goranovo proljeće


Tagged: , , , , , , ,