Porin za životno djelo: Josipa Lisac i Tomislav Uhlik

Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu Porin za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, trudom i uspjehom znatno doprinijeli kulturi, ali i ostavili veliki trag u hrvatskoj glazbi. Ove godine dobitnici su jedna od najvećih glazbenica Josipa Lisac i cijenjeni skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik.Oni su zbog svojeg izričaja i posebnog značaja za hrvatsku glazbu nagrađeni ovom najprestižnijom glazbenom nagradom u zemlji, a statue Porina, ručno klesane od bračkog kamena, bit će im uručene na svečanoj dodjeli nagrada.

Josipa Lisac glazbena je diva koja na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim glazbenim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima. Glazbenu karijeru započela je kada je imala samo deset godina u Dječjem zboru Radiotelevizije Zagreb; 1967. godine postala je pjevačica grupe O’Hara, a nedugo zatim i grupe Zlatni akordi. Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene glazbenice koja će razviti jedinstveni stil glazbenog izražavanja. Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rock’n’roll pjevačem i skladateljem Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njezin glazbeni i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličava Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov prvi zajednički album ‘Dnevnik jedne ljubavi’ iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologija hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. godine. Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu dana nakon njegove smrti, od 1992. godine, svakog 10. prosinca, a upravo je za ‘Koncert u čast Karla Metikoša’ 1996. godine osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dobitnica je čak 22 Porina u različitim kategorijama sa svojim suradnicima, a sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

Tomislav Uhlik skladatelj je i dirigent koji iza sebe ima preko stotinu skladbi za različite ansamble. Karijeru je započeo kao glazbeni voditelj u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, a njegov rad je prepoznala i struka koja ga je nagradila brojnim nagradama. Dobitnik je tri nagrade Porin (najbolji album popularne duhovne glazbe ‘Božić u svijetu’, najbolja skladba napisanu za solo ili manji sastav Quartetto concertante, najbolja folklorna pjesma ‘Dobar večer tomu stanu’). Kao dirigent djelovao je pretežno u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, u kojem je postavio niz operetnih premijera poput ‘Kneginje čardaša’ i ‘Grofice Marice’. Gostovao je u HNK u Zagrebu i Osijeku, a povremeno je ravnao i Simfonijskim orkestrom HRT-a te Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske. Redoviti je profesor za teorijske glazbene predmete na Odsjeku za glazbenu kulturu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

R. P. / Foto: Mare MIlin i Dinko Bažulić (HRT)


Tagged: , , , , , ,