Portugizac Selection: Prvo mlado vino na tržištu

U zagrebačkom Matisu, u organizaciji udruge Portugizac Plešivica i Autentike, održana je svečana promocija Portugisca Selection – mladog vina iz aktualne berbe.Vino atraktivne crveno-ljubičaste boje s plavičastim odsjajem, finih je voćnih aroma i vrlo pitko, a najbolje se slaže sa sezonskim namirnicama i jelima poput bunceka, krvavica, patke te vrućim kestenima.

Ovu sortu i robnu marku Zagrebačke županije pretežito ćete pronaći na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i okolnim mjestima. Prostire se na 25 hektara, među udruženih 17 vinarija udruge Portugizac Plešivica, dok se u cijeloj podregiji Plešivica uzgaja na 40-ak hektara.

Članovi udruge na tržište stavljaju vino pod vlastitom etiketom, ali i pod zajedničkim nazivom Portugizac Selection. ‘Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene’, istaknuo je tajnik Željko Gregorić, koji je uz predsjednika Tomu Haramiju predstavio rad i djelovanje udruge. Zajedničko grožđe vinara odvozi se u Poljoprivrednu zadrugu Plešivica, koja proizvode 1500 do 2000 butelja Portugisca Selection. Na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna.Degustaciju su pratili i sirevi udruge malih sirara zagrebačke županije Sirek, koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane. Tajnica Anđelka Pejaković istaknula je da se je udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je portugizac u čašama uzvanika, većinom novinara, pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svjetlo-žute boje, čvrste kore boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak.

Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, ovom prigodom predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke i vinske ceste Plešivice.

Uzvanike su uvodno pozdravili Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika Jastrebarskog i Josip Kraljičković, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Bogati događaj upotpunjen je s poznatim domaćim i stranim skladbama, koje su maestralno izvodili harfistica Doris Karamatić i violinist Dragan Marinković.

A. B. / Foto: Mario Poje


Tagged: , , , , , , , , , ,