Poslije apokalipse: Nova knjiga Srećka Horvata

Nova knjiga Srećka Horvata ‘Poslije apokalipse’ odgovara na brojna aktualna pitanja poput klimatske krize, pandemije i nuklearne opasnosti.U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao ‘otkrivenja’, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju ‘kraja’. Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije.

Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva ‘eshatološkim prekretnicama’. To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza, nego njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama – ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Horvat tvrdi da je aktualno ‘otkrivenje’ jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje.

Srećko Horvat filozof je i autor brojnih knjiga preve­denih na desetak jezika, uključujući ‘Poetry from the Future’ (Penguin, 2019.), ‘Što Europa želi?’ (zajedno sa Slavojem Žižekom) i ‘Radikalnost ljubavi’. Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mno­gi drugi vodeći svjetski mediji.

Bio je jedan od osnivača Subver­sive Festivala, a godinama vodi i uređuje Filozofski teatar u za­grebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

V. B. / Foto: Oliver Abraham


Slavoj Žižek & Srećko Horvat: What Does Europe Want


Tagged: , , , , , , , ,