Povijest i običaji Turopolja u Zagorkinu romanu

Predavanje Martine Piškor ‘Povijest i običaji Turopolja u romanu Kći Lotršćaka’ održat će se u utorak, 28. studenoga s početkom u 19 sati, u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Dolac 8, Zagreb).

Iako ćemo vrlo često roman ‘Kći Lotršćaka’ vezati uz Zagreb i njegovu povijest, činjenica je ipak da je najveći dio radnje ovoga romana smješten u Turopolje. Kao i u svakom svom romanu, i ovdje Zagorka istražuje i donosi nam zanimljivu turopoljsku povijest, običaje i vjerovanja. Kako je izgledao tur po kojem je Turopolje dobilo ime, tko su bile dodole i kako se slavila Sv. Lucija samo su dio pitanja na koja ćete dobiti odgovor.

Ako vas zanima sam u kakvim je povijesnim prilikama napisan roman, kao i “pomutnja” s vremenskim razdobljima i povijesnim događajima koje je Zagorka ovdje opisala; ako vas zanima što je istina u ovom, inače punom legendi, priča i mitova, punom romanu ili zašto su Sv. Juraj i Sv. Lucija toliko važni za Plemenitu općinu Turopoljsku, ovo je predavanje za vas.

A.Z. / Foto: promo


17. Dani Marije Jurić Zagorke

Žena i magija: Predavanje Martine Findrik

Tagged: , , , , , , ,