Predstava Potonuće Titanika uz posuđeni Šprajcov glas

U predstavi ‘Potonuće Titanika’ likove Svena i Janka igraju poznati kazališni glumci Sven Šestak i Janko Rakoš, a glas u predstavi posuđuje TV voditelj i urednik Zoran Šprajc koji igra – Zorana.Jedan od najboljih filmova svih vremena u kojem se isprepleće po mnogima najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča je ‘Titanic’. Film je dobitnik 11 prestižnih nagrada Oscar, stekao je kultni status, a zbog tragičnog kraja glavnih likova Rose i Jakea, 25 godina nakon izlaska filma, gledateljima zasuze oči. Upravo je potonuće tog broda, do te 1912. godine glavna tema predstave ‘Potonuće Titanika’ koprivničkog Ludens Teatra. No, za razliku od filma, predstava ne prati nikakvu romantičnu priču, nego dvojicu glumaca koji žele napraviti predstavu o Titaniku, što je potpuno nemoguće napraviti u kazalištu, pogotovo kad dođu do ideje koristiti neuobičajena kazališna sredstva. Nemaju ni scenografiju niti logičan smjer raspisa predstave, pa je publici, ali ne i glavnim junacima, jasno da će cijela priča završiti promašajem.

Koliko god se na prvi dojam čini da predstava trivijalno predstavlja svima dobro poznatu priču, zapravo se kroz nju uz neobavezan ton dvojice kazališnih laika preispituje ono čime smo svakodnevno okruženi – od stava o smrti do nepromišljenih djela koji dovode do katastrofalnih posljedica. Priča o Titaniku uzeta je samo kao okosnica radnje kroz koju se prikazuje priroda ljudskih odnosa i gledateljima pričaju nepoznate stvari o poznatim događajima, uzimajući u obzir stanje u kojem se nalazi cijeli svijet, ali i kazalšna umjetnost sama za sebe.

‘Potonuće Titanika’ djelo je pisca Johna Fiskea, dok režiju predstave potpisuje Ivan Penović, a garanciju za odlične kazališne minute daje sjajni glumački dvojac Sven Šestak i Janko Rakoš, koji maestralno iznosi glavne poruke predstave publici.

Predstavu se može pogledati u kazalištu Ludens Teatar u Koprivnici kao i u sklopu gostujućih predstava diljem Hrvatske. Više informacija potražite na mrežnoj stranici Ludens Teatra.

T. S. / Foto: Ivan Brkić i Bojan Zibar


HNK: Svjetska praizvedba dramskog teksta Povijest pčela

HNK: Večer ukrajinske poezije


Teatar Exit: Nas dva i ja
Tagged: , , , , , , , ,