Predstavljena biografija odvjetnika Silvija Degena

Knjiga ‘Odvjetnik – svjedok vremena’, u kojoj je autorica Rosie Kugli opisala život i rad jedne od najupečatljivijih osoba novije hrvatske povijesti – Silvija Degena, predstavljena je u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

‘Ovo djelo moj je pokušaj da na tristo i nešto stranica knjige obuhvatim pola stoljeća odvjetničke i društvene djelatnosti jednog izuzetnog čovjeka, koji je bio ne samo svjedok vremena, nego i njegov itekako nazočan dionik, onaj koji je u danim mu okolnostima utisnuo osobni pečat nimalo jednostavnom vremenu. Primjeri koje donosim u ovoj svojoj kronici samo su mali, premda možda najvažniji dijelovi mozaika koje je Silvek više od pola stoljeća slagao u sliku života posvećenog istini i pravdi’, istaknula je autorica Rosie Kugli i dodala kako je proces pisanja knjige trajao više od dvije godine.

O knjizi su govorili prof.dr.sc. Ivo Josipović, odvjetnici Veljko Miljević, Čedo Prodanović i Silvije Hraste, uz moderiranje novinara Borisa Rašete.

‘Temeljitost kojom je Rosie studirala život i rad slavnog odvjetnika, količina dokumenata koje je proučila, preciznost kojom je zabilježila svjedočenje velikog odvjetnika o lijepim i ružnim danima njegove, a i naše prošlosti, čini knjigu štivom koje se čita u jednoj noći. Čita se i ne prestaje s čitanjem dok i zadnje napisano slovo ne bude pročitano. I ne samo to. Život Silvija Degena iz pera Rosie Kugli filmski je dinamična priča, zanimljivo svjedočenje o vremenu koje je upravo prošlo, vremenu koje je ipak tu, zahvaljujući Silviju Degenu i Rosie Kugli. Knjigu vrijedi uzeti u ruke’, zaključio je prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je napisao predgovor.

Odvjetnik Silvije Hraste kao predstavnik HAA (Hrvatske autorske agencije) koja je pomogla u realizaciji knjige, u svom se uvodnom govoru zahvalio na povjerenju i mandatu kolegi odvjetniku Silviju Degenu, a posebno Rosie Kugli koja je sjajno odradila i uobličila materijale u knjigu. Upravo je odvjetnik Hraste sugerirao da se sjajna profesionalna karijera ovjekovječi knjigom, ali ne samo kako bi se objavili svi veliki predmeti, već kako bi se ostavio trag za buduće generacije.

‘Činilo mi se da ćemo takvim pristupom dodatno afirmirati odvjetništvo kao poziv’, naglasio je idejni začetnik knjige, odvjetnik Hraste.

Odvjetnici Čedo Prodanović i Veljko Miljević osvrnuli su se na značaj i ulogu odvjetnika Degena, ali i podijelili neke anegdote koje se prepričavaju u pravničkim krugovima. Dramski umjetnici Helena Kalinić i Antun Tudić čitali su ulomke iz knjige. Na kraju dojmljivih govora, riječ je pripala junaku večeri, popularnom Silveku, koji je vidno ushićen zahvalio riječima: ‘Iza mene i godina okršaja u sudnici stajat će knjiga o kojoj dugo sanjam, vrijedno djelo o svemu što je obilježilo moju karijeru, ali i jednu epohu. Svaki odvjetnik započinje prvim korakom, a knjigom ‘Odvjetnik – svjedok vremena’ ostavljam trag, ali i putokaz onima koji dolaze.’

Stara kineska mudrost kaže da čovjek u životu mora odraditi tri duga: jedan prema čovječanstvu – da dobije dijete, drugi prema zemlji – da posadi drvo, treći prema nebu – da napiše knjigu. Čini se da je odvjetnik Silvije Degen uspio u svemu.

Naslovnicu knjige osmislio je i oblikovao Branimir Kralj, a knjiga se može kupiti preko Hrvatske autorske agencije – CIV, i u svim većim knjižarama.

P.R. / Foto: Mario Draušnik


Biografija poznatog odvjetnika Silvija Degena


Tagged: , , , , , , , , ,