Premijera filma Jeanne du Barry

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana je svečana premijera povratničkog filma velike holivudske zvijezde Johnnyja Deppa.

Riječ je o romantičnoj povijesnoj drami ‘Jeanne du Barry’ u kojoj Depp tumači ulogu kralja Luja XV. koji je na svoj dvor u Versaillesu doveo mladu Jeanne du Barry i time izazvao pravi skandal tadašnjeg aristokratskog društva budući da ona nije bila plemićkog podrijetla. Filmski hit ‘Jeanne du Barry’ otvorio je ovogodišnji festival u Cannesu gdje su njegovi glavni glumci – Johnny Depp te Maiwenn, ujedno scenaristica i redateljica filma – plijenili pozornost medija, ali i fotografa na crvenom tepihu. U samo tjedan dana nakon početka prikazivanja u kinima, ‘Jeanne du Barry’ pogledalo je preko 400.000 gledatelja u Francuskoj čime je to djelo postalo najgledanijim filmom koji je otvorio Cannes nakon gotovo punog desetljeća.

Zagrebačka je publika dobila priliku među prvima u Hrvatskoj pogledati ovo senzacionalno filmsko ostvarenje nastalo u koprodukciji Francuske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Saudijske Arabije. Premijeri su prisustvovale mnoge javne ličnosti među kojima su bili francuski veleposlanik Fabien Fieschi i direktorica Francuskog instituta u Hrvatskoj, Estelle Halimi – Dagron.

Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No, njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje, pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

Filmski hit ‘Jeanne du Barry’ dosad je u francuskim kinima pogledalo 800.000 ljudi, a u ostatku Europe skupio je preko milijun gledatelja što ga čini jednim od najgledanijih europskih filmova ove godine. Raskošne produkcije, senzacionalne scenografije i kostimografije, briljantne fotografije kojoj je uzor bilo remek-djelo ‘Barry Lyndon’ velikog Stanleyja Kubricka te istančanih glumačkih ostvarenja.

‘Jeanne du Barry’ jedan je od onih filmova koji svojim vizualnim identitetom i intrigantnom radnjom plijeni pozornost publike diljem svijeta, a od četvrtka, 30. studenog zaigrat će i u domaćim kinima.

S. R. / Foto: MCF


Tagged: , , , , , , , ,