Prištinski The Handke Project gostuje u ZKM-u

Jedna od najzanimljivijih umjetničkih organizacija na ovim prostorima Qendra Multimedia iz Prištine gostuje u Zagrebu s predstavom ‘The Handke Project, or Justice for Peter’s Stupidity’.Središnja tema komada ‘The Handke Project’ je kontroverzna odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, unatoč njegovoj otvorenoj podršci Slobodanu Miloševiću kojemu se na Haškom sudu sudilo za ratne zločine. Stoga predstava propituje vrednovanje i promoviranje umjetnosti onda kada ona sama prekorači granice osnovne pristojnosti, humanizma ili čak etike.

Qendra je za rad na ovom projektu okupila paneuropski autorski i izvođački tim sastavljen od umjetnika s Kosova, iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, a svatko od njih donio je svoju jedinstvenu perspektivu na temu predstave.

Dramaturginja predstave je Biljana Srbljanović, proslavljena srpska dramatičarka, a članica autorskog tima je i Alida Bremer, hrvatska autorica koja je za njemačke medije opširno pisala o Handkeu.

Predstava gostuje 11. lipnja na sceni Miško Polanec ZKM-a, a izvodi se na engleskom jeziku uz titlove na hrvatskom.

K. Z. Foto: promo


Tagged: , , , , , , , , , ,