Profil: ‘Netflixov roman’ najtraženiji na Interliberu

Na 45. međunarodnom sajmu knjige Interliber na Zagrebačkom velesajmu posjećenost je bila bolja no ikad, a čitatelji su, osim znatno sniženih naslova, birali i brojne novitete.

Od Profilovih naslova najviše se tražio roman ‘Svjetlo koje ne vidimo’ za koji je Anthony Doerr 2015. godine osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost. Prva je naklada romana gotovo rasprodana. Dodatnu popularnost ovoj sjajno ispričanoj potresnoj priči o slijepoj djevojci i njemačkom vojniku, čiji se putovi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, donijela je istoimena mini serija koja se 2. studenoga počela prikazivati na Netflixu, i do sada je oborila sve rekorde gledanosti.

Na drugom mjestu je ‘U tvojim cipelama’, novi roman britanske spisateljice Jojo Moyes, autorice megabestselera ‘Tu sam pred tobom’ prema kojem je i snimljen hit film. Roman ‘U tvojim cipelama’ govori o dvjema posve različitim ženama čiji se životi slučajno isprepletu nakon što u teretani zamijene torbe.

Na trećem mjestu je roman Suzanne Collins ‘Igre gladi – Balada pjevica i zmija’, prema kojem je snimljen film koji 16. studenog stiže u kina. Film režira Francis Lawrence, koji je režirao i sve nastavke trilogije ‘Igre gladi’.

Na četvrtom mjestu je hrvatski prijevod autobiografije Bona Voxa, frontmena irskog benda U2, ‘Surrender – 40 pjesama, jedna priča’. Knjiga sadrži prijevode pjesama benda U2, 24 stranice fotobloka, 40 Bonovih crteža, naslovnicu koju je Bono dizajnirao te svojom rukom ispisao hrvatski prijevod podnaslova i zasigurno je prava poslastica za sve ljubitelje ovog benda.

Na petom mjestu je slikovnica ‘Što je bubamara čula za Božić’ Julie Donaldson i Lydie Monks.

Od knjiga za odrasle tradicionalno su se dobro prodavale knjige Elene Ferrante, a posebice knjiga o užitku čitanja i pisanja ‘Na marginama’, objavljena ove godine. Vrlo je tražen i roman Markusa Zusaka ‘Kradljivica knjiga’, koji je u svijetu prodan u milijunima primjeraka. Nadalje, knjige iz popularne psihologije autora Adama Granta ‘Daj i uzmi’ i ‘Kreativci’, ‘Putnik’ i ‘Stella Maris’, posljednji romani jednog od najcjenjenijih američkih pisaca Cormaca McCarthyja, dobitnika Pulitzerove nagrade, svi nastavci serijala o Percy Jacksonu i olimpskim bogovima i polubogovima autora Ricka Riordana te nova slikovnica Emme Yarlett ‘Kralj lav’.

I. K. / Foto: ProfilTagged: , , , , , , , , , ,