Prosecco Days: Vrhunska talijanska pjenušava vina u srcu Zagreba

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik održan je prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem je 20 talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo više od 60 vinskih etiketa.

Među njima je i velik broj Prosecca DOC Rosé – ružičastog pjenušca koji je novitet čak i na talijanskom tržištu, plasiran tek 2020. godine. Na popisu izlagača našla su se velika i poznata imena, poput Ville Sandi, Bottege i Astorije. No, većina je izlagača po prvi puta prezentirala svoje pjenušce na hrvatskom tržištu, koje su prepoznali kao zanimljivo zbog rastućeg trenda proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Osim B2B susreta, ovaj je sajam bio prilika da i brojni ljubitelji vina dođu kušati nove prosecco okuse i stilove. Osim spomenutih vinara, na sajmu je prisustvovala i tvrtka Cibus Et Terra, proizvođač ručno rađene opreme za vinare. Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora, uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.

Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci i Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore, organizatorice sajma, pozdravile su prisutne, vidno zadovoljne odazivom talijanskih vinara i hrvatske vinske struke.

Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco ukazao je na važnost suradnje Italije i Hrvatske te naglasio kako ovakve manifestacije služe povezivanju i jačanju ne samo poslovne nego i međudržavne suradnje. Vicedirektor konzorcija za zaštitu Prosecca DOC, Andrea Batistela, istaknuo je kako se nada da je ovo tek prvi ovakav sajam u nizu, te kako vjeruje u uspješnu buduću suradnju talijanskih vinara i hrvatskih vinskih profesionalaca. Naposljetku, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Tanja Operta, zahvalila je prisutnima na inicijativi jačanja talijansko-hrvatskih poslovnih odnosa i naglasila kako će takvi projekti uvijek naići na podršku Grada Zagreba.

Iako je Prosecco Days primarno zamišljen kao poslovni sajam s ciljem jačanja postojećih i stvaranja novih poslovnih veza između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora, pobudio je i veliko zanimanje vinskih zaljubljenika.

Na dvodnevnom programu, osim promenadnog kušanja pjenušaca, našlo se i predavanje pod nazivom ‘Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost, budućnost’ koje je održala Andrea Perkov. Prvo spominjanje Prosecca datira još iz 13. stoljeća, svoj boom doživljava u renesansi kada slovi za ‘vino koje daje dugovječnost i ljepotu’, dok je danas jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Italije: Svaka četvrta boca vina proizvedena u Italiji je prosecco, a čak 80% proizvedenog Prosecca DOC popije se izvan Italije.

U sklopu sajma održane su četiri stručne vinske radionice koje je u suradnji s vinarima osmislio i vodio vinski bloger i veliki znalac Nenad Trifunović Vinopija. Radionice su zbog svog stručnog, ali istovremeno i opuštenog pristupa, naišle na snažan odaziv publike – kako vinskih profesionalaca, tako i hobista – koji su se rado uključivali u diskusiju o vinu svojim pitanjima i komentarima. Na radionicama se poštivalo zlatno pravilo ‘koliko vina toliko i vode’, a za dobru hidriranost pobrinuo se Römerquelle, voda-partner sajma.

Prvog dana održana je gala večera ‘Prosecco&Dijamanti’ na kojoj su osim s ukusnim sljedovima hrane, pjenušci sljubljeni s – dijamantima. Partneri gala večere, Zlatarnice Rodić, za prisutne su pripremili kratko, ali vrlo edukativno predavanje o dijamantima, a prisutne predstavnice ljepšeg spola imale su priliku isprobati i fotografirati se s dragocjenim nakitom. Dijamanti nisu slučajno izabrani kao tema večere – najdragocjeniji i najsjajniji kamen najbolje dočarava vrijednost koju prosecco ima za Talijane: uspoređuju ga i nazivaju dijamantima u čaši.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na tom području. Iako su popularni pjenušci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno.

V. L. / Foto: Nikola Zoko


Prosecco povezuje talijansku i hrvatsku vinsku scenu


Tagged: , , , , , , , , , ,