Pula: Puccini u izvedbi ljubljanske opere i baleta

Povodom 100. obljetnice smrti velikog skladatelja Giacoma Puccinija, Pulsko kulturno ljeto je na pozornici Malog rimskog kazališta, pred sedamstotinjak gledatelja ugostilo prvi od dva ovogodišnja velika Puccini spektakla.

Slovensko narodno gledališče Opera in balet iz Ljubljane izvelo je Gala koncert opernih arija iz najpoznatijih Puccinijevih opera (Manon Lescaut, La Bohème, Madama Butterfly, Gianni Schicchi, La Rondine i Tosca) razveselivši veliki broj ljubitelja opere.

Puccini kao jedan od najvećih opernih skladatelja svih vremena ostavio je neizbrisiv trag u svijetu glazbe svojim bogatim i emotivnim arijama. One obuhvaćaju širok spektar ljudskih emocija; od strastvene ljubavi do bolne tragedije, a njegovi likovi emotivno su bogatih i realističnih karaktera čije životne priče već više od stotinu godina privlače gledatelje u publiku.

A pulska je publika prvi put doživjela vrhunske izvedbe solista, zbora i orkestra ovog sjajnog ansambla, ponosa slovenske kulturne scene. Orkestrom i zborom ravnao je Ayrton Desimpelaere, belgijski umjetnik mlađe generacije koji je za svoj rad dobio niz priznanja, uključujući Medalju za zasluge belgijske vlade.

Koncert je otvoren intermezzom opere ‘Manon Lescaut’, da bi potom na impresivnu scenu izašla Štefica Graselli u ariji Misette ‘Quando me`n vo`soletta…’ slavne opere ‘La Bohème’. Uslijedilo je nekoliko sjajnih dueta iste opere, u izvedbi Nine Dominiko i Aljaža Farasina. Riječ je o duetima Mimi i Rodolfa, a pulsku su publiku činilo se ponajviše oduševili performansom u duetu ‘O soave fanciulla’.

Iz opere ‘Manon Lescaut’ izvedena je i arija ‘Manon’, koju je vrlo inspirativno otpjevala Mojca Bitenc. Pod svjetlucavim noćnim nebom, u intimi scene Malog rimskog kazališta, vrhunski glazbenici dočarali su svu ljubav i bol, te radost i tugu Puccinijevih likova. Jedna od nezaboravnih izvedbi svakako je bila ona Martine Zadro i Aljaža Farasina koji su snage udružili u duetu ‘Vogliatemi bene’ iz najpopularnije Puccinijeve opere ‘Madama Butterfly’.

P. K. / Foto: Nunu Production


Tagged: , , , , , , ,