Rajko Grlić otvara Pulski filmski festival

Svjetskom premijerom novog filma redatelja Rajka Grlića ‘Svemu dođe kraj’ otvara se 71. Pulski filmski festival koji započinje 11. srpnja, a najavljena je i svjetska premijera filma ‘Šalša’ Dražena Žarkovića te ‘Šlager’ Nevija Marasovića kao otvaranje Festivala i prije službenog otvaranja u Areni.

Pulski filmski festival zaključio je glavni natjecateljski program Hrvatskog filma i Hrvatskih manjinskih koprodukcija, a uz već ranije predstavljene naslove koji se natječu za Zlatne arene, u Zagrebu je uz filmsku ekipu predstavljen film otvaranja – romantični triler ‘Svemu dođe kraj’ redatelja Rajka Grlića koji je s književnikom Antom Tomićem i scenarist filma, a glavne uloge imaju Živko Anočić i Jelena Đokić.

‘Godine 1974. u Puli je prikazan debitantski film tada mladog redatelja Rajka Grlića ‘Kud puklo da puklo’, a sada smo sretni i velika nam je čast što će Rajko Grlić svjetsku premijeru svog posljednjeg filma imati u Puli i drago mi je da ćemo njime otvoriti 71. Pulski filmski festival’, najavio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.

‘Ovaj film je ljubavna priča umočena u hrvatsku stvarnost, a vi znate kakva je hrvatska stvarnost. To je film koji ima svoju aktualnost u ovom trenutku u ovom prostoru i zato sam se nakon tri mjeseca nagovaranja dao nagovoriti od Danijela da ga otvorimo u Puli i to mi je velika čast’, rekao je Rajko Grlić te istaknuo da su snimali na puno lokacija u Zagrebu i da se bojao kako će to izdržati sa svojih 77 godina.

‘Radio sam s malom, fantastičnom ekipom ljudi i radili smo u nekom velikom veselju’, rekao je. Na pitanje je li to doista njegov zadnji film kazao je da je i za ‘Karaulu’ rekao da je zadnji i da će raditi samo filmove unutar zagrebačke potkove i od tada tako i radi. ‘Uvijek se igram time da iza zadnjeg ima i posljednji tako da si dajem neki prostor. Kad završite neki film i ujutro se probudite mislite da nikad više nećete skupiti snagu da opet sve to pokrenete’, zaključio je Grlić.

Rajko Grlić, Danijel Pek, Nataša Buljan i Janko Popović Volarić

Rajko Grlić, Danijel Pek, Nataša Buljan i Janko Popović Volarić

Glumačku ekipu njegova filma predvode Živko Anočić i Jelena Đokić, a ostale uloge igraju još Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović te drugi.

‘Jedna od važnijih novosti Pule je i ta da će Festival početi u četvrtak kako bi publika u petak i za vikend mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. U natjecateljskom programu imat ćemo 22 filma, od toga 11 hrvatskih i 11 manjinskih koprodukcija. Imat ćemo i otvaranje prije otvaranja, u kojemu ćemo prikazati film ‘Šlager’ Nevija Marasovića, mali lijepi film čiji se dio događa pred pulskom Arenom’, rekao je Danijel Pek.

Na predstavljanju Pule u Zagrebu bio je i glumac Janko Popović Volarić koji glumi u ‘Šlageru’ i u filmu ‘Svemu dođe kraj’. ‘Scenarij koji su napisali Grlić i Ante Tomić bio je fantastičan, imali smo i kave, druženja i probe, osjećali smo se jako sigurno. Cijelo snimanje bilo je krasno, film još nisam vidio, a vjerujem da će i on biti takav’, rekao je Janko Popović Volarić koji je s redateljem Neviom Marasovićem i glumicom Lanom Barić napisao scenarij za ‘Šlager’ te ga najavio kao svojevrsni nastavak zajedničkog rada kao na filmu ‘Vis a Vis’.

Uz svjetske premijere Grlićeva i Marasovićeva filma, u Puli svjetsku premijeru ima i komedija ‘Šalša’ Dražena Žarkovića s Momčilom Otaševićem u glavnoj ulozi, a scenarij su napisali Zoran Lazić, Ivan Turković Krnjak i Maja Todorović.

M.P. / Foto: Pula Film Festival promo


Natjecateljski program 71. Pulskog filmskog festivala


Tagged: , , , , , , , , ,