Pušenje nam uskraćuje hranu

Pušenje nije samo štetno za zdravlje, već utječe i na količinu hrane koja je dostupna u svijetu, priopćilo je njemačko društvo za borbu protiv raka povodom Svjetskog dana bez duhana.

Ovogodišnji je moto ‘trebamo hranu, a ne duhan’, čime Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) skreće pozornost na ogromne površine obradive zemlje i vode namijenjene uzgoju duhana za pušenje.

‘Oko 125 zemalja diljem svijeta uzgaja duhan, na površini od oko tri milijuna hektara’, rekla je Katrin Schaller iz Njemačkog centra za istraživanje raka. ‘U eri pogoršanja globalne krize hrane, loše je koristiti ograničeno poljoprivredno zemljište i vodu za uzgoj duhana.’

WHO tvrdi da proizvodnja hrane zamjenjuje proizvodnju duhana. Lobisti duhanske industrije, međutim, smatraju da optužbe nisu opravdane.
‘Uzgoj duhana je u silaznoj putanji i pokriva manje od stotinke poljoprivrednih površina u svijetu. Promatrano globalno, nije konkurencija proizvodnji hrane’, objavila je njemačka Udruga duhanske industrije i novih proizvoda (BVTE). Prema njima, duhan je isplativa biljka koja uspijeva na mnogim drugim vrstama neprikladnog tla i zahtijeva manje vode od drugih usjeva.

U svijetu od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umre oko osam milijuna ljudi, od čega 127.000 u Njemačkoj, podsjeća Udruga za borbu protiv raka. Pridružene bolesti uključuju bolesti srca i krvnih žila, rak pluća i druge vrste raka. ‘Pušenje je i dalje najveći faktor rizika za dobivanje raka’, rekao je Gerd Nettekoven, predsjednik upravnog odbora Udruženja. Dodao je kako je zabrinjavajuće što broj pušača u Njemačkoj raste: ‘Prije pandemije oko četvrtine odraslih konzumiralo je duhanske proizvode, a danas ih je više od trećine. To jasno ukazuje na veliku potrebu za akcijom.’

dpa / Foto. Marijan Murat


Tagged: , , , , , , , ,