Retrospektiva filmova Fadila Hadžića

Program u zagrebačkom Kinu Tuškanac započinje u četvrtak, 1. rujna velikom retrospektivom Fadila Hadžića, jedne od središnjih ličnosti hrvatske kulture druge polovice 20. stoljeća.Film ‘Protest’ (1967) otvara program, a uoči projekcije bit će održana promocija monografske knjižice ‘Protest – 55 godina poslije’ koju će predstaviti filmski kritičar Dean Šoša i urednica Diana Nenadić. Ulaz na promociju i projekcije filmova je besplatan, a program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Ova monografska knjižica u izdanju Hrvatskog filmskog saveza nastavlja (re)valorizacijsku nit HFS-ove edicije ‘Učimo klasike’, s namjerom da novoj filmskoj i čitateljskoj publici približi antologijske vrijednosti Hadžićeva igranoga filma iz 1967, kao i specifično povijesno vrijeme i prostor njegova nastanka.

Tekstovi monografske knjižice smještaju ‘Protest’ u okvir Hadžićeva opusa i jugoslavenske/hrvatske kinematografije, analiziraju njegovu narativnu strukturu (Damir Radić), prikazuju razloge bunta Hadžićeva samoupravljača-samoubojice (Dragan Jurak), tumače ulogu arhitekture u oblikovanju filma (Nina Bačun) te funkcije glazbe koja se u njemu ‘čuje’ (Irena Paulus), a na kraju nude metodički model približavanja ‘Protesta’ novim generacijama gledatelja (Ilija Barišić i Ana Đordić).

U petak će biti prikazan ‘Lov na jelene’ (1972) i ‘Tri sata za ljubav’ (1968), u subotu ‘Novinar’ (1979) i ‘Ambasador’ (1984), a u nedjelju ‘Divlji anđeli’ (1969) i Desant na Drvar (1963).

T. K.


Tagged: , , , , , , ,