Rijeka: Matanićeve Novine premijerno u Art-kinu

U nedjelju, 23. rujna (20.30 sati) na velikom platnu bit će premijerno prikazane prve dvije epizode druge sezone TV serije ‘Novine’. Svečanoj premijeri prisustvovat će redatelj Dalibor Matanić, glumačka i filmska ekipa te brojni Riječani i Riječanke koji su sudjelovali u nastanku serije, poput Edite Karađole, benda Jonathan, statista i brojnih drugih.Serija ‘Novine’ u cijelosti je snimana u Rijeci, te je tako publika iz cijele zemlje i šire imala priliku upoznati se s raznolikim vizurama grada. Serija je doživjela veliki uspjeh i izvan granica Hrvatske. Prva je serija na hrvatskom jeziku koju se može gledati u 190 zemalja svijeta putem medijskog poslužitelja Netflix. Druga sezona kreće s emitiranjem na HTV-u nakon premijere prve dvije epizode u Art-kinu.

Dramska serija ‘Novine’ u drugoj sezoni prati predsjedničke izbore, a radnja se odvija u samo 14 dana, između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora. Jednog od kandidata, konzervativnog i korumpiranog gradonačelnika Ludviga Tomaševića, glumi Dragan Despot. Fokus serije se tako pomalo premješta na političku priču, no novinarstvo i novinarske intrige i dalje ostaju u centru radnje. Iza izvanrednog scenarija stoji poznati novinar i publicist Ivica Đikić.

Redatelj serije Dalibor Matanić diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Europske filmske akademije. Režirao je osam dugometražnih i nekoliko kratkih igranih filmova koji su dobili niz međunarodnih i domaćih priznanja. Filmski žiri u Cannesu nagradio je njegov film ‘Zvizdan’ nagradom Un Certain Regard. Uz brojna međunarodna priznanja, nagrađen je i s tri Zlatne arene za najbolju režiju na Pulskom filmskom festivalu (Zvizdan, Ćaća, Fine mrtve djevojke).

A. K.Tagged: , , , , , , , , , , , , ,