Roger Waters: Presuđeno da nije antisemit

Roger Waters, jedan od osnivača Pink Floyda, započeo je turneju po Njemačkoj, nakon optužbi za antisemitizam. U Hamburgu ga je ovacijama dočekalo oko 6500 ljudi u Barclays Areni koja ima kapacitet do 15.000.Aplauza je bilo ne samo za velike hitove iz doba Pink Floyda i njegove solo karijere, nego i kada je govorio o optužbama. Koncert u Frankfurtu mu je zabranjen, ali se Waters žalio i dobio sudsku presudu. ‘Sud u Frankfurtu presudio je da nisam antisemit. Odlično!,’ rekao je neposredno prije početka koncerta, a na ekranu iznad pozornice prikazan je tekst na istu temu.

Waters je bezrezervno osudio antisemitizam i rekao da ne može opisati koliko se veseli koncertu u Frankfurtu. Nedavno su ga zasule kritike diljem Njemačke. Tijekom svibnja očekuju ga i nastupi u Kölnu, Berlinu i Münchenu.

Britanski glazbenik izaziva kontroverze zbog svoje bliskosti s pokretom Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), koji poziva na sveobuhvatni bojkot Izraela. Waters je na ranijim koncertima puštao balone u obliku svinja s Davidovim zvijezdama.

Grad Frankfurt i pokrajina Hesse htjeli su zabraniti koncert dijelom i zbog samog mjesta održavanja, Festhalle arene. Ondje su nacisti 1938. zatvorili i zlostavljali više od 3000 židovskih muškaraca, prije nego što su ih deportirali.

Upravni sud se u svojoj odluci pozvao na umjetničku slobodu i ocijenio da koncert nije povrijedio dostojanstvo žrtava 1938. No, sud je ocijenio i da je Waters na nastupu očito koristio simboliku inspiriranu nacionalsocijalističkim režimom.

S obzirom na povijesno nasljeđe Festhalea, moglo bi se smatrati da bi scenski nastup tamo bio izrazito neprimjeren, rekao je sud. ‘Međutim, nije na sudu da daje takve procjene’, rekla je glasnogovornica suda.

dpa/ Foto: Daniel Bockwoldt


Tagged: , , , , , , , , , , ,