Rovinjsko Selo: Festival istarske supe i Antonja

10. Festival istarske supe te 33. Izložbu vina Rovinjštine i 21. Izložbu maslinovih ulja Rovinjštine, koje objedinjava tradicionalna Antonja u Rovinjskom Selu, održat će se 19. i 20. siječnja.

Organizatori manifestacija su Udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo. ‘Uz podršku sponzora i partnera manifestacija, nastojimo iz godine u godinu zadržati naglasak na lokalnog proizvođača koji na ovaj način dolazi u direktni kontakt s potrošačima ali i svih ostalih ljubitelja dobrog vina te vrhunskih maslinovih ulja s našeg područja’, istaknuo je Kristijan Damijanić ispred Udruge Agrorovinj.

Manifestacije u Rovinjskom Selu njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja. To je prilika da se proizvodi približe široj publici Rovinja i Istre te svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, istarskih vina i maslinovih ulja.

Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja prošlgodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

U petak, 19. siječnja održat će se Festival istarske supe na kojem će se moći degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu tako ponijeti prigodni suvenir s manifestacije. ‘Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 10, za sada, prijavljenih ekipa, a ocjenjivat će se i ‘najbolja kumpanija’ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za ‘najbolje uređeni štand’ te ‘najbolja supa po izboru publike’ rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

U subotu, 20. siječnja održava se tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 33. Antonja kao i 21. izložba maslinovog ulja. Prijavljena su 43 uzorka vina, koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista, a pristigla su i 63 uzorka maslinovih ulja. Ova je manifestacija jedna od pionirskih u Hrvatskoj uvodeći degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina.

Oba dana, službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20.30 sati održati proglašenje pobjednika 10. Festivala istarske supe, a u subotu u 19 sati podijelit će se priznanja i nagrade za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine.

Zabavni program kreće uz glazbu i veselje od 22 sata , i to u petak s DJ Krizom i EL Duom Luka & Eleonora. U subotu su za zabavni dio programa zaduženi Lucky Band i Mauro Staraj & La Banda.

K. R. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,