Rovinjsko Selo: Festivali vina, maslinovih ulja i istarske supe

Na manifestaciji Antonja u Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. Izložba maslinovih ulja Rovinjštine.Udruga Agrorovinj održala je aktivnosti vezane uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. Tako su se u Rovinjskom Selu predstavili najbolji s Rovinjštine, a u natjecateljskom dijelu koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

‘Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Na ocjenjivanje je predano 86 uzoraka maslinovog ulja. Pretežito ih karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su rezultirale kvalitetnim urodom maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prvih pet ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca. Šampionsku zlatnu titulu osvojio je Marko Črnac s 93 boda.

Vina Rovinjštine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzoraka vina. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvu nagradu i zlatnu medalju dobio je Viliam Lavižati s 88 bodova za Malvaziju istarsku. U kategoriji Profesionalnih proizvođača crnih vina zlatnu medalju osvojio je P.O. Vivoda s 88 bodova za Teran. U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za Crno miješano vino. Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

Dan ranije održan je 9. Festival istarske supe, posvećen čuvanju prehrambene tradicije uz veliku mogućnost kreativnog izražavanja devet uključenih timova. Sudjelovali su: Studis – Veleri s Veleučilišta Rijeka koji su supu pripremali sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji su supu pripremali s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, tim In Sylvis koji je supe pripremao s vinima In Sylvis Vina. Natjecali su se i timovi Prikodraga koji su koristili vina Fameje Matošević, zatim tim Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja, tim Rekreativo iz Rovinjskog Sela, tim Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, tim Agrorovinja i tim Moramo i to provati. Po prvi puta se ocjenjivala i ‘najbolja kumpanija’ – najbolje prezentirani i ekipirani tim.U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim Čuvari istrijanskeh užanci iz Žminja, koji je osvojio i najviše bodova u kategoriji Kreativne istarske supe. Doista su bili lijepo usklađeni i vrijedni te je isti tim osvojio i nagradu za ‘najbolju kumpaniju’.

K. R. / Foto: Alphera


Tagged: , , , , , , , , , ,