Samobor: Lička sirana Vedrine na glavnom trgu

Josip Todorić, Milana Mileusnić, Ana Todorić i Dominik Zeko

Ličku siranu Vedrine uspješno vode dva bračna para koji su ušli u zahtjevan posao stočarstva iz ljubavi prema Lici.

Godišnje prerađuju oko 180.000 litara mlijeka, imaju više od trideset proizvoda na tržištu, a sada su otvorili šesto prodajno mjesto.

Milana Mileusnić, glavna sirarica u obiteljskoj sirani Vedrine, kaže da su uvijek dobro radili na samoborskoj gradskoj tržnici, a kada se otvorila mogućnost otvaranja vlastite trgovine na središnjem gradskom trgu, odmah do legendarnog kafića Tin (kod Žganjera), objeručke su je prihvatili.Uz cijeli niz vlastitih proizvoda od neobranog punomasnog mlijeka, više vrsta čvrstih jogurta, voćnih jogurta, kisel’ne, base, škripavca, kuvanih sireva s raznim začinima te ekstra punomasnog mlijeka s ličkih pašnjaka (varenika), na policama male ali šarmantno uređene trgovine mogu se pronaći i proizvodi drugih proizvođača. Izdvojili bismo tjesteninu Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra pod brendom KopriVITA, autohtoni samoborski bermet Philipecz, ZEST džemove, više vrsta kruha pekare Korica te kukuruzni kruh Marijana Telišmana pod nazivom Koružnjak.

Novost iz sirane Vedrine, koja ima šest prodajnih mjesta na tržnicama od Zagreba do Zadra, više je vrsta maslaca – natur i slani – koji će se uskoro moći kupiti u njihovim trgovinama te maslaci s češnjakom i s vlascem, koji će u prodaji biti na proljeće iduće godine.Delicije dolaze iz obiteljske sirane Vedrine iz malog ličkog sela Brezik, koje se nalazi ispod najvećeg vrha na Velebitu, onoga Vaganskog, gdje je od prije pet godina smještena i velika farma od 130 grla (70 muznih krava plus pomladak) britanske pasmine jersey, a koje su najsličnije ličkoj buši.

Dominik Zeko, vlasnik obiteljske farme, kao pravi domaćin pozdravio je sve nazočne koji su se okupili u velikom broju, kako bi poželjeli uspješan rad nove trgovine koja već radi punom parom u centru Samobora. Sve je pratila mozaična glazba Ante Gele i Brune Oberan u pravom božićnom duhu. 

Ž. B. / Foto: Mario Poje


Tagged: , , , , , , , ,