Sirana Vedrine: Piknik promocija novih proizvoda

Domaćini sirane Vedrine priredili su nezaboravnu piknik promociju svojih proizvoda na vlastitom imanju u zagrebačkom Lučkom, na kojem su nazočili brojni mediji i gastro blogeri, a među njima je bilo i poznato lice s nedavnog RTL-ovog kuharskog showa ‘3, 2, 1 – Kuhaj!’ – Ivana Banfić I Bee.Sirana Vedrine inače se nalazi u srcu Like pod Vaganskim vrhom (najviši vrh Velebita) u mjestu Medak u selu Brezik, na pola puta između Gospića i Svetog Roka. Prepoznati su po vrlo kvalitetnom mlijeku s visokim udjelom mliječne masti i bjelančevina dobivenim od cijenjenih Jersey krava. U mužnji ih imaju 70-ak, a s pomlatkom se ta brojka vrti i oko 130 grla.

Proizvode rade isključivo od varenike (mlijeka) koje sadrži visokih 5 do 6, 3% mliječne masti. Mlijeko ne otkupljuju i nemaju kooperante, jer smatraju da su po svojoj sirovini – mlijeku – vrlo specifični na tržištu te takvi žele i ostati. Mlijeko prerađuju na starinski način s prirodnim sirilom i kulturama, bez aditiva. Proizvode delicije kao što su: škripavac, lička kisel’na, basa, kuvane sireve s raznim začinima, dimljeni sir, svježe mlijeko (po lički ‘vareniku’), čokoladno mlijeko, čvrste i tekuće jogurte, svježi sir i vrhnje. Najtraženiji su voćni jogurti u 18 različitih okusa, varenika (mlijeko) i škripavac.

‘Iznimno smo sretni i ponosni što smo u ovo kratko vrijeme, nakon što smo 2019. godine počeli širiti naše prve proizvode – trudom, poštivanjem tradicije i kvalitetom pronašli put do srca kupaca diljem Lijepe naše te što je naša sirana danas prepoznatljiva upravo po tome’, istaknula je Ana Todorić. Ona je uz šogora Dominika Zeku zadužena za prodaju i komunikaciju, dok je sestra Milana glavna u sirani, a Anin suprug Josip za logistiku i transport. Oznaka prepoznatljivosti njihovih proizvoda je logotip s Milaninom kćeri Sofijom, odjevenom u tradicionalnu narodnu nošnju.Vrijedna obitelji otišla je i korak dalje te je u suradnji s tvornicom sladoleda Medenko proizvela premium sladoled u šest različitih okusa. ‘Upoznati s vrhunskim Medenko sladoledima, suradnja se nametnula i otvorila sama po sebi, pogotovo zato što kvaliteta naše sirovine i proizvoda u sladoledima dolazi još više do izražaja. Suradnja je krenula krajem siječnja ove godine. Proces je malo trajao dok su recepture nisu prilagodile, jer sladoled nije napravljen od mliječnih komponenti, nego od naših gotovih proizvoda – base, kisel’ne, varenike, čvrstog i tekućeg jogurta – te je po tome zaista i poseban. Ivana Baković, uspjela je napraviti premium proizvod – Medenko voli Vedrine – kao rezultat naše odlične suradnje’, istaknula je Milana Mileusnić.

Taj premium sladoled dolazi u šest okusa: Varenika a la Splitska torta, Kisel’na s višnjama i čokoladom, Čokoladni jogurt s malinama, Varenika s lješnjacima i čokoladom, Tekući jogurt s jagodama i Yuzu basa (limun). Sladoled se proizvodi u tvornici sladoleda Medenko u Samoboru, a za distribuciju i prodaju se brinu vrijedni ljudi sirane Vedrine. U stvaranju i odabiru okusa nastojali su pokriti sve osnovne okusne grupe, naziva: Varenika a la Splitska torta, kisel’na s višnjama i čokoladom, čokoladni jogurt s malinama, varenika s lješnjacima i čokoladom, tekući jogurt s jagodama i yuzu basu (limun), a sve do jednog izmamili su uzdahe.

Na upite hoće li se sladoled moći pronaći u trgovačkim lancima, Zeko je odgovorio da ne, niti im je to krajnji cilj. ‘Mi smo mala farma s ograničenom količinom mlijeka i proizvodnjom, kako mi, tako i Medenko’, kazao je Dominik Zeko, dok je pozivao uzvanike na degustaciju brojnih ličkih specijaliteta koje su pripremili. Proizvodi sirane Vedrine mogu se pronaći na njihovim štandovima i prodavaonicama na tržnici Kvatrić, Trešnjevka, Jarun, Utrine i odnedavno u Zadru te specijaliziranim trgovinama Mrkvica, Grga Čvarak, Špeceraj, Zelena Baka, Dućkas, Škarnicl, Vuglec delikatese, Grincajg u Samoboru, Koni u Gospiću te uskoro i kod dobavljača u Dubrovniku

Zbog nemogućnosti proširenja kapaciteta, u planu im je nastavak suradnje sa specijaliziranim trgovinama, prodaja u vlastitim dućanima te eventualno otvorenje još jednog ili dva dućana u Zagrebu. Na kupcima ostaje samo da prepoznaju tu vrhunsku kvalitetu i trud.

Ž. B. / Foto: Vedrana Orlović i Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , ,