Sanja Pilić: Zbogom, romantiko!

Omiljena domaća autorica Sanja Pilić predstavila je u zagrebačkoj knjižari Znanje svoju zbirku priča ‘Zbogom, romantiko!’.Njezini likovi uglavnom su osamljenici, muškarci i žene koji pokušavaju komunicirati, prijatelji iz različitih svjetova utjelovljeni u gradskoj sredini koji dijele svoje doživljaje na neposredan, pitak i često ironičan način. Vrsni ilustrator Marko Jovanovac priče iz ove zbirke oplemenio je svojim ilustracijama.

Urednik knjige Zoran Maljković istaknuo je kako je ovo knjiga koja se ima za sebe, posuđuje nikom, a daruje svakom. ‘Zbogom, romantiko! sadrži priče u kojima se čitatelj može prepoznati, a svaka rečenica repetitivnim čitanjem dobiva na dodatnom značenju. Sanjine priče govore i otkrivaju one emocije koje čitatelj ne bi mogao ili znao verbalizirati. U njezinim se pričama lako možemo prepoznati’, rekao je Maljković.

Sanjine priče ogrnute su njezinim prepoznatljivim humorom, smatra Maljković i dodaje: ‘Zbirka je napisana na jednostavan, ali dojmljiv način koji osvaja na prvu. Razina vlastitog prepoznavanja tjera na ponovno čitanje. Zato za Sanju volim reći da je koncentriran pisac.’

Zoran Maljković, Srđan Sandić i Sanja Pilić

Književni kritičar i novinar Srđan Sandić rekao je kako autorica u ovoj zbirci nije pristala pisati kroz patetičnu žensku perspektivu koja bi bila karakteristična za stereotipno žensko pismo i koja je autoviktimizirajuća i dodaje: ‘Sanja piše ekonomično zato što vjeruje razumu, a ne patetici i odlučno govori ne proizvodnji koju umjetnost nalaže. Priče šalju veoma važne poruke, poput one da je sloboda skupa, da se za nju uvijek i svakoga dana treba izboriti te da svaki puta kada pomislimo da postoji razlika između muškog i ženskog principa se varamo. Njezine protagonistice su hrabre, odlučne i vjeruju u najopskurniji fenomen današnjice koji se zove ljubav.’

Pilić ne odustaje od najljepšeg interpretativnog obrasca svijeta, a to je romantizirani princip, smatra Sandić. ‘To je najhrabriji i najliterarniji pogled na svijet. Sanja s ljubavlju gleda na svijet i to je hrabra politička odluka. To je nešto što poziva na konstantno djelovanje. Moramo sudjelovati u proizvodnji ljubavi i prije svega moramo sebe voljeti’, dodao je Sandić.

Autorica problematizira pitanje autorstva i uloge spisateljice u današnjem društvu. Ona to ne radi na agresivan način, ali propituje njezinu društvenu funkciju i ulogu. Govori čega se sve treba odreći da bi bila spisateljica te u koje iluzije mora vjerovati. To je gadnija društvena uloga koja ne ohrabruje kulturu, a ponajviše književnost kao dio kulture, zaključio je Sandić.

Na kraju se publici obratila i autorica Sanja Pilić. ‘To su priče o partnerskim odnosima, usamljenosti, starenju, propadanju grada, ali su na neki način i duhovite zato što ipak ne ulazim u tužne teme. S toga su po meni čitljive i mislim da se svaka osoba u njima može prepoznati, pogotovo kad malo ozreli. Zapravo je to skup priča koje sam pisala kroz neko dulje razdoblje, neke su bile objavljene u Večernjaku. U biti knjiga ima humora i smijeha, romantike, starenja, današnjeg vremena i korone. Volim pisati kratke forme, što sam starija imam manje vremena i sve mi treba biti sažeto’, rekla je Pilić.

Na pitanje kome se obraća sa svojom zbirkom priča, Sanja je odgovorila kako piše publici koja razmišlja slično kao ona, koja ima slične emocije ili smisao za humor i znaju pokazati emocije. Ulomke iz zbirke priča čitala je glumica Ana-Marija Vrdoljak.

M. K. / Foto: Sonja Kovač


Tagged: , , , , , , , , , , , ,