Scena Gorica: Pale sam na svijetu

Velikogoričko Gradsko kazalište – Scena Gorica na kazališne daske će postaviti ‘Pale sam na svijetu’, djelo jednog od najvećih pisaca za djecu, Jensa Sigsgaarda.Redateljica predstave je Ivana Čoh, a na sceni će se naći dva lika: Pale, kojeg glumi Tomislav Krstanović, i pripovjedačica – Ana Vilenica. Premijera predstave održat će se u subotu, 19. ožujka (18 sati).

Prva izvedba za građanstvo bit će već sljedećeg dana, 20. ožujka (17 sati), u Dvorani Gorica kojom će se obilježiti i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade.

Pale, probudivši se jednog jutra, otkriva kako je jedini čovjek na svijetu. Istražujući tim novim očima svijet oko sebe, uživa u novostečenoj slobodi. Dogodovštine koje doživljava u početku ga vesele, međutim ubrzo shvaća kako veselje koje doživljava nema s kime podijeliti. Na sreću, ubrzo shvaća kako je sve što je doživio bio samo san.

Sloboda koju Pale doživljava i avanture koje proživljava želja su svakog djeteta i upravo je izbor tih situacija (iz same priče, ali i poneke osuvremenjene) ono zbog čega se svako dijete može poistovjetiti s glavnim junakom. Njegovoj razigranosti i mašti nema kraja, međutim niti samoći koju doživi kada shvati da te lijepe trenutke nema s kime podijeliti. I upravo je to okosnica ove adaptacije – promišljanje o slobodi, tj. odgovornosti koju ona nosi, ali i osvještavanje koliko smo zapravo društvena bića.

I. M. / Foto: Scena VG


Tagged: , , , , , , , , , , , ,