Šimanović: Vina s pogledom na Dolinu kardinala

U zagrebačkom baru Roots održana je još jedna Vinska srijeda nakon posla na kojoj je predstavljena obiteljska vinarija Šimanović iz pribićko-krašićkoga kraja, poznatog i kao Dolina kardinala.Proizvodnja vina u obitelji Šimanović prenosi se s generacije na generaciju, a današnja je već peta generacija koja se predano i vrijedno bavi vinogradima i vinima. Vinar Željko Šimanović naglasio je da postoje i dokazi o toj tradiciji: ‘O stoljetnoj tradiciji bavljenja ovom djelatnošću u obitelji Šimanović najbolje svjedoči stara hrastova bačva iz 1850. god. kapaciteta 2700 litara koja se do prošle godine koristila za njegu i dozrijevanje kvalitetnih vina. Budući da joj je vrijeme isteklo, izvadit ćemo je iz podruma i dio drveta s oznakom godine proizvodnje postaviti u vinariji kao znak obiteljske tradicije.’

U Kostelu Pribićkom Šimanovići proizvode vrhunska vina, postižu dobre rezultate na većim hrvatskim natjecanjima, a ove se godine posebno mogu pohvaliti uspjehom na ocjenjivanju Dubrovnik FestiWine Trophy gdje je pobijedio Traminac ledeno vino 2012 s 91,83 boda. Nedavno je i na 1. Summer Riesling Tastingu,Rajnski Rizling Šimanović 2012. osvojio srebrnu nagradu. Karakteriziraju ga petrolejske note i izuzetna harmoničnost što potvrđuje izreku da je rizling bolji što je stariji.

Paletu vina Šimanović čine graševina, rajnski rizling, traminac, sauvignon, rosé, pinot crni, frankovka te ledena vina – s ukupnom proizvodnjom od oko 50.000 litara. Na zagrebačkom predstavljanju u Rootsu kušalo se Pjenušac Kostel, Graševina 2019, Sauvignon blanc 2018, Frankovka 2015, Crni pinot 2016 i šampionski Traminac ledeno vino 2012 s Dubrovnik Festi Winea.

Pjenušac dobrodošlice Kostel, brut nature, blanc de blancs (chardonnay), odležao je nepune tri godine na kvascima, degoržiran je prije nekoliko mjeseci i ugodno je iznenadio nazočne na pretpremijernom predstavljanju. Graševina i Sauvignon blanc iz 2018. također su doživjeli svoju zagrebačku premijeru. Graševina je malo kompleksnija, miješana na finom talogu, a Sauvignon veseo i voćan, sortan i zavodljiv. Oba vina lijepo su pratili sirevi, Graševinu – kravlji sa zelenom jabukom, a Sauvignon – kozji sa zelenom paprikom. O crnom pinotu kao zahtjevnoj sorti u vinogradu često se priča, pa je stoga vrlo pohvalno da je Crni pinot Šimanović 2016, usprkost svojoj ‘mladosti’ dobio puno riječi oduševljenja, iako će mu još neko vrijeme u boci sigurno dodati nove kompleksnije karakteristike.

Šimanovići su ipak najponosniji na svoju Frankovku 2015. Sorta koju susrećemo u svim okolnim zemljama nekadašnje Austro-Ugarske, a najviše u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, i u Hrvatskoj polako postaje sve afirmiranija i zanimljivija vinoljupcima. Frankovka nudi zanimljiv raspon vina, od laganih i blago taničnih do odležanih, kompleksnih, slojevitih. Frankovka Šimanović 2015 macerirala je 12 dana, dozrijevala godinu dana u novim barrique bačvama od slavonskog hrasta, zatim još godinu dana u ovinjenim hrastovim bačvama kapaciteta 1500 litara. Svidjela se baš svima, posebice uz domaću mesnu štrucu koju je napravila gospođa Šimanović.

Za kraj se kušao Traminac ledeno vino 2012 o kojem je Željko Šimanović ispričao zanimljivu priču kroz koju se provlači broj 12: ‘Berba je započela 12.12.2012., pri temperaturi od -12°C u 6 sati. 24 berača bralo je 1200 čokota traminca i 1200 čokota graševine. Ukupno je berbi nazočilo 36 osoba (berači, novinari, prijatelji) . Graševina ledena berba imala je 12 % alkohola, traminac malo manje. Sve je bilo povezano s brojem12.’

Kao zahvalu svima nazočnima, vinarija Šimanović je organizirala i tombolu, u kojoj je glavna nagrada bila Frankovka 2015 i set vinskih čaša s logom obitelji Šimanović, a kako drugi posjetitelji ne bi bili razočarani i oni su dobili na dar po bocu vina Šimanović. Svi koji nisu uspjeli doći na zagrebačko predstavljanje, pozvani su u Kostel Pribić da u podrumu kušaju sva vina Šimanović.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , ,