Stari mobiteli iz ladica vrijedni milijune eura

Metal mobilnih telefona koje Nijemci više ne koriste, ali čuvaju, može pokriti potražnju za materijalima za proizvodnju pametnih telefona u sljedećih 10 godina.Riječ je o čistom matematičkom izračunu Instituta za njemačko gospodarstvo u Kölnu. Prema studiji, ukupna vrijednost metalnog otpada od mobilnih telefona je oko 240 milijuna eura. Materijalna vrijednost pametnih telefona prodanih u 2021. je 23,5 milijuna eura.

Institut je objavio rezultate studije, no autori ističu da se u stvarnosti ‘ne recikliraju svi telefoni iz ladica, a mogu se u potpunosti reciklirati’. Telefoni iz ladica vode se kao tzv. urbani rudnici, ‘skladišta’ sirovina koje se nalaze u neiskorištenim uređajima, prekrivene prašinom.

Britta Bookhagen iz Instituta za geoznanosti i prirodne resurse rekla je kako je ‘vrlo teško procijeniti koje će nam se sirovine vratiti, kako i kada’.

Nije poznato koliko je čelika ili aluminija korišteno za izradu automobila ili perilica rublja prije 50 godina, niti kako se oni mogu najbolje oporabiti i reciklirati.

dpa / Foto: Lisa Ducret


Tagged: , , , , ,