Stoljeće Čarobne gore Thomasa Manna

Roman ‘Čarobna gora’ (Der Zauberberg) Thomasa Manna iznimno je relevantan i 100 godina nakon prvog objavljivanja, smatra njemački stručnjak za književnost Hans Wiskirchen.

‘Čarobna gora je roman o smjeni jednog doba i o krizi i zato je danas, nažalost, aktualniji nego ikad’, rekao je za agenciju dpa Wiskirchen, predsjednik njemačkog društva Thomas Mann.

Dio iz 1924. bavi se bolesnicima lječilišta za plućne bolesti u švicarskim planinama od 1907. do 1914., odnosno posljednjih godina prije izbijanja Prvog svjetskog rata.

‘Roman govori o kraju tog sretnog vremena, a govori i o nama danas’, rekao je Wiskirchen, profesor emeritus moderne njemačke književnosti na Sveučilištu u Lübecku.

U romanu su prikazane i posljedice infekcije od koje se ljudi oporavljaju u nužnoj izolaciji. Tko ne bi pomislio na epidemiju korone i njezine društvene posljedice koje još uvijek traju, kaže profesor.

‘Čarobna gora’, dodao je, jedno je od djela koja se i danas rado čitaju. ‘Glavni razlog, koji se uvijek zanemaruje, je književna kvaliteta. Intelektualni je užitak najvišeg reda čitati Čarobnu goru’, rekao je Wiskirchen.

Naglasio je i ‘sveobuhvatnu internacionalnost’ romana koji je preveden na 27 jezika. ‘Roman teži da bude preveden jer govori o svim ljudima, jer je o čovječanstvu’, istaknuo je.

dpa


Tagged: , , , , , , , ,