Stotinjak okusa štrudli na Štrudlafestu

Čekati godinu dana na Štrudlafest, uistinu je izazov. Ta tri najslađa dana u godini (od 1. do 3. rujna) napokon su pred nama pa stoga prvi vikend u rujnu rezervirajte za odlazak u Jaškovo kod Ozlja – selo štrudle koje nudi toliko zabave da ćete poželjeti ostati sva tri dana.

Štrudlafest počinje u petak, 1. rujna, uz premijeru ‘Štrudla pub kviza’ pod palicom Krešimira Sučevića Međerala. U ovom kvizu zasigurno će slatke delicije biti motivirajuće za kvizaše, no tko zna – možda im bude i izazov za koncentraciju. Kako god da bilo, navečer vas čeka rasplesani Luka Nižetić koji obećava sjajnu zabavu na otvorenju najslađeg festivala.

U subotu se na Štrudlafest vraćaju natjecatelji koji su godinama brusili svoje valjke i trenirali što tanje tijesto. Dakle, održat će se izbor za najbolju štrudlu Hrvatske, a sve pod palicom stručnog žirija u kojem će natjecatelje dočekati i Domagoj Jakopović Ribafish. Uz slatke zalogaje, u subotu će brojni mališani zasigurno uživati i na uzbudljivom ZIP lineu s pogledom na Jaškovo. Tu je dakako i HGSS koji pazi na njihovu sigurnost.

Nedjelja nudi cijelu paletu gastro radionica i aktivnosti, a festival će zatvoriti jedan od najperspektivnijih domaćih glazbenika – Filip Rudan.

Naravno tu su i aktivnosti koje vas čekaju svaki dan Štrudlafesta. Svakako se opustite uz ‘Štrudla by kajak, ‘Štrudla by horse’ ili pak u vođenoj šetnji ‘Štrudla step by step’, koja će vas upoznati s ovim pitoresknim krajem, gdje ćete obići izvor pitke vode ali i saznati što vam sve treba za dobru štrudlu. Dakako, tu je i oslikavanje tanjurića za štrudlu koje redovito okupi veliki broj znatiželjnika.

Čeka više od stotinu okusa štrudli – od klasičnih voćnih i slanih, do onih s čvarcima, konopljom i janjetinom, pa do one s vrganjima i pivom. Jedan od najvećih hitova je Teslina štrudla, koja vas možda inspirira za, tko zna, kakve inovacije. Koja je zapravo veza znanstvenika i štrudle, saznat ćete u Teslinom kutku by Nikola Tesla experince centar. Ako vam ni to nije dovoljno, svakako se uputite na Žitnu lađu, koja vozi sve Štrudloljupce.

Štrudle pripremljene na gastro radionicama tradicionalno se mogu kupiti na štandu udruge Jak kao Jakov, pa tako ovaj događaj ima i humanitarnu notu.

Uvertira u događanja u Jaškovu je Tjedan štrudle, koji traje dva tjedna. Od 28. kolovoza pa sve do 10. rujna, u 42 ugostiteljska objekta, svi će štrudloljupci imati puno razloga za istraživanje Karlovačke županije.

I kada ste pomislili da ste obišli baš sve, tu je i ranč sa škotskim govedima, janjetina s ražnja corner, a poseban broj znatiželjnika očekuje se ‘Na dvorišću tete Marice’, koja je zlatna amabasadorice štrudle iz Jaškova i koja će u svom dvorišću širokog osmijeha ugostiti svakog posjetitelja te mu pokazati tajne izrade domaće štrudle.

Za mališane je priređen niz sadržaja ne samo u bogatom Dječjem trokutu, nego i u Rally kids corneru. Tu je i jahanje, vlakić, Aquatikina žabaonica, stare seoske igre kamenčkanje i kozečkanje, a u labirintu u kukuruzu pravi put prema štrudlama tražit će i veliki i mali.

D. E. / Foto: Demjan Rožman


Tagged: , , , , , , ,