ŠtrudlaFest: Veći i slađi nego ikad

Počeo je ŠtrudlaFest! Karlovačka županija, sa središtem u Jaškovu – selu štrudle, narednih će dana biti najslađi dio Hrvatske, a okuse koji se nude na ovom festivalu teško je prebrojati.Samo što je festival počeo, pojelo se više tisuća štrudli, a kako i ne bi kada se moglo birati između onih klasičnih okusa s jabukom, višnjom i sirom, pa sve do onih s pivom, janjetinom ili mrkvom. ŠtrudlaFest krenuo je u petak, 4. rujna otvorenjem izložbe, a subota je bila dan za biciklističke rute, likovne radionice, ali i divovski bicikl od slame. Do 13. rujna posjetitelje očekuje cijeli niz događaja diljem Karlovačke županije.

U Tjednu štrudle sudjeluje 28 restorana, a svi oni pripremili su promotivne cijene i desetke zanimljivijih okusa. U ŠtrudlaFest uključili su se i muzeji. U Zavičajnom muzeju Ozalj svih 10 dana manifestacije, uz kupljenu ulaznicu, svaki posjetitelj dobit će gratis štrudlu. Tu su još i Stari grad Dobovac, Baraćeve špilje, Gradski muzej Karlovac, Aquatika…

Jaškovo, selo štrudl,e svaki dan će nuditi piknik s ponudom košara Štrudloljubac, Štrudlomanijak te Karlovačkom piknik košarom. A sve dane Jaškovo možete obići biciklom, dok će vikendima će biti organizirana i vođena najslađa biciklistička ruta na svijetu – “Štrudla by bike”, koja će otkriti najljepše dijelove netaknute prirode uz magičnu rijeku Dobru. Na kraju iste rute moći ćete degustirati štrudle OPG-a Kovač i restorana Žganjer.

Tu su i radionice štrudle koje će voditi ambasadorice štrudle iz Jaškova te otkrivati tajne izrade savršenog tijesta. Možete otkriti i sve o štrudli koja je ušla u knjigu rekorda, a poseban ukras ovog slatkog sela je i dodatna atrakcija – divovski bicikl od slame.

Na pjenušcima kod Barundića

Boravak u ovom kraju nezamisliv je bez posjeta Vinariji Barundić u obližnjem Brezariću kod Krašića.Vinara Josipa Barundića zatekli smo usred aktivnosti oko berbe, ali na našu sreću nije bio u vinogradu nego u podrumu, gdje je s 20-godišnjim juniorom imenjakom, nadzirao prve trenutke dodira bijelih sorti grožđa s bačvama. Grožđe je, pohvalio se Josip, izuzetne kvalitete, i to redom sve sorte (chardonnay, graševina, muškat žuti, manzoni, pinot crni…) koje ima u svome nevelikom vinogradu. Dok je novo grožđe polako fermentiralo, mi smo se u hladu kušaonice počastili osvježavajućim pjenušcima, perjanicama ove vinske kuće u Dolini kardinala.

Barun nature brut (od sorte manzoni) bio je idealan za ugasiti žeđ nakon jaškovečkih štrudli, a dalje na put nismo smjeli krenuti bez da smo kušali i Barun rose (od crnog pinota). Barundićima smo nazdravili i poželjeli uspješan nastavak berbe od koje se s nestrpljenjem očekuju njihova vrhunska vina.

P. R. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , ,