Skrivene turističke atrakcije uz rijeku Kupu (2)

Prvi dan novinarsko turističkog obilaska u organizaciji turističke agencije Croatia Open Land, DMC i Turističke zajednice područja Kupa završili smo u ugodnom pansionu Ankice i Stipe Čuliga gdje nas je dio prespavao, a ostali su razmješteni u više manjih pansiona u okolici.Ovaj OPG ima više različitih djelatnosti, sve na tragu turističke ponude, a smješten je u Vrhovcu, nekoliko kilometara od Ozlja. Primjer je dobro zamišljene koncepcije ponude u turizmu ovoga kraja i što je najvažnije Čulig svoj ambiciozno zamišljeni plan ostvaruje korak po korak, polako ali sigurno.

Ankica i Stipe Čulig

Za večeru su nam priredili redom: nareske kuće, zatim kokošju juhu s griz knedlima, pečenu teletinu u krušnoj peći s prilozima i na kraju, kako je još trajao pokladni tjedan, ukusne fritule. A da bi atmosfera bila veselija pobrinuli su se dečki iz trija Luda noć na čelu s Marinom, koji su moje već pomalo umorne kolegice i kolege probudili i natjerali na ples.

Tu na Čuligovoj starini zvanoj Boljevidovac (potpuno opravdava ime), postoji sedam komfornih soba. Upravo u vrijeme kada smo bili tamo, napravljena je betonska konstrukcija bazena, a vide se i budući novi podrum i ljetna kuhinja.

Čuligovi su nevjerojatno vrijedan par koji s dvije Ankičine pomoćnice rade čuda u gastronomiji, a vinar Stipe nas je ‘oblijevao’ svojim krasnim graševinama, rizlinzima i sauvignonima koje majstorski radi.

Pogled sa šetnice na povijesni grad Ozalj

Put nas je nakon obilnog doručka, s kompletnom mesnom ponudom gospodarstva i okolnih OPG-ova (mlijeko, sir) odveo u povijesni grad Ozalj. Ondje smo krenuli od Kupe do dvorca šetnicom, o čemu sam pisao u uvodnom dijelu prvoga teksta. Dvorac se prvi puta spominje 1244. godine, a vlasnici su bili Babonići, Frankopani i Zrinski.

Lidija Žganjer Gržetić predstavila nam je slatki specijalitet obiteljskog restorana iz Jaškova – tortu Katarine Zrinske. Ova, sada već nadaleko poznata slastica sastoji se od čak 12 slojeva i tridesetak biranih sastojaka iz kuhinje 17. stoljeća. Gospođa Lidija nas je upoznala i s planom da početkom rujna vrate naslov najduže štrudle na svijetu, koji su im prošle godine preoteli Siščani. Novi plan je nekadašnjih kilometar i pol produžiti na gotovo dva kilometra! Jasno da smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv na taj događaj vrijedan Guinnessove knjige rekorda.

Lidija Žganjer Gržetić i djelatnica Renata s tortom Katarine Zrinske

Krenuli smo prema Karlovcu, najvećem gradu i središtu županije, kojemu su prirodno okrenuta sva mjesta iz TZ područja Kupa. Ondje nam je cilj bio zaustaviti se kratko pored stare gimnazije koju je pohađao Nikola Tesla i napravili smo tako. U neposrednoj blizini, preko puta, ruševna je kućica u kojoj je za gimnazijskih dana stanovao svjetski genij. Uskoro će, idejni planovi su napravljeni, umjesto kućice tu biti sagrađen neveliki muzej, ali prepun memorabilija i suvremenih tehničkih inovacija posvećen Tesli. Rekao bih – odavno je to trebalo, no ni danas nije kasno.

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

Na putu prema Kamenskom, zaustavili smo se u Turnju, gdje su u zatvorenom i otvorenom dijelu smještena oružja s kojima su se ovo mjesto a time i Karlovac obranili u Domovinskom ratu. Detalje nam je pojasnio vodič Dubravko Halovanić, koji i prvoga dana bio s nama. Sjećam se Turnja onih prvih poratnih godina, svaka je kuća bila s ranama a neke i bez glave… Danas se tu i tamo , kao na ostakljenoj kući muzeja i na poligonu, može vidjeti kakva su to teška razaranja bila.

Prizor iz crkve Majke Božje Snježne

U Kamenskom smo razgledali crkvu Majke Božje Snježne, koja je bila jako oštećena tijekom ratnih godina, obnovljena je brojnim donacijama. U iskapanjima u samoj crkvi pronađeni su ostaci još iz 7. stoljeća prije Krista, a pavlini ovdje dolaze nakon templara. Tu nas je dočekao fra Mario Škrtić, pavlin, zanimljiv čovjek od kojega smo puno saznali o crkvi (15. st.) i o njihovu redu. Njihovi habiti se nalaze tik do crkve. Bijeli fratri, kako ih zovu u narodu, njeguju ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, a poznato je da uzvisuju kult Crne Gospe. Neosporna je velika važnost pavlinskoga reda za razvoj prosvjete, znanosti i umjetnosti u Hrvatskoj. Povijesno, stoljećima je usprkos svim teškoćama, pa i otvorenim zabranama, najveća koncentracija pavlina bila u Lepoglavi. Tamo je otvorena prva javna gimnazija u sjevernoj Hrvatskoj 1503., a iz njihovih redova su došla i četiri zagrebačka biskupa. Na ovom području do punoga izražaja su došli Krešo Rogoz i njegovi suradnici, jer su bili na svome terenu.

Vožnja brodom Zora

Velikoga su se posla primili safari terencima u karlovačkoj regiji, foto safari, ronjenje u četiri rijeke, vinski putevi u Vivodini, rafting Kupom, vožnja brzim čamcem po Kupi – sve to objedinjuje u ponudi optimistička, mlada ekipa Croatia Open Landa.

Sanja i Tomislav na svome OPG-u Marinković

Na tom tragu krenuli smo prema Brođanima i ukrcali se u brod Udruge ‘Zvono uz Kupu’, a predstavljao ju je Ivan Padežanin, vješti animator koji nam je za jednosatne vožnje Kupom po sunčanom ali i vjetrovitom vremenu stigao ispričati puno detalja. Nekada su žitne lađe prema Karlovcu vukli ljudi konopima, pa zatim volovi i konjske zaprege, jer je voda bila najlakši način za dovoz u grad. Danas jedna ista takva lađa ‘Zora’ služi u turističke svrhe i dečki s Kupe vjeruju u turizam nakon što koronavirus prestane. Držim im palce!

OPG izletište Marinković smješteno je u Glibokom brodu. Voda je nekada plavila i bila veći dio godine ovdje, pa otuda i naziv brod. Na stol su nam ponudili domaću goveđu juhu i hren, pečenu teletinu, racu s mlincima i nekoliko vrsta svinjskoga mesa. Na kraju za desert probali smo paglamaču i gibanicu. Jedno bolje od drugog. Tomislav Marinković vjeruje da ovaj kraj ima turističku budućnost. Uskoro će nuditi prve smještajne jedinice i napraviti obor s više vrsta domaćih životinja, jer ovamo dolaze obitelji s djecom i školarci. Želim supruzi Sanji i njemu svako dobro u tom turističkom probijanju, a već su u prednosti jer su prvi.

Željko Prigorac, načelnik Lasinje

U Lasinji, već po mraku, dočekao nas je gradonačelnik Željko Prigorac i pokazao potpuno nove objekte škole, dječjeg vrtića te veliko i lijepo sportsko igralište za više sportova. Lasinja je u ratu bila posve porušena tako da je tu osim spomenutih objekata podignuta nova crkva sv. Antuna Padovanskog, a u neposrednoj blizini i samostan Kćeri Srca Isusova.

Prava prilika za neki turistički iskorak bit će saniranje i otvaranje starog rimskog naselja na periferiji mjesta. Ali je Kupa, koja prolazi kraj više naselja općine od ukupno njih osam, prava prilika da se rade dobri turistički poslovi. Od plovidbe do sportskog ribolova, kupališta i ostalo…

Završno, ova cijela priča s TZ područja Kupa i promicanje turizma na višu razinu ima dobre osnove. Neki od mojih kolega, a pogotovo gosti iz Srbije i Slovenije, bili su oduševljeni onim što su vidjeli. Sad je vrijeme da se svi skupa prime za jedan štap, a da Karlovačka županija prepozna tu turističku realnost i pomogne.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tagged: , , , , , , ,