Ti mene nosiš na Sarajevo Film Festivalu

U Narodnom pozorištu, u sklopu 21. Sarajevo Film Festivala, prikazan je debitantski dugometražni filma ‘Ti mene nosiš’, redateljice i scenaristice Ivona Juka. ‘Ti mene nosiš’, nastao je u produkciji 4film produkcijske kuće, a već svojim prvim prikazivanjem i svečanom premijerom izazvao je interes javnosti i mnoge pozitivne kritike kako se radi o jednom od najboljih filmova na ovim područjima u posljednjih 20 godina.Dragan Markovina, Lana Barić, Ivona Juka, Elma Tataragić, Anita Juka i Damir MarkovinaKvalitetu filma i njegovu odličnu priču prepoznala je i sarajevska publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila Narodno pozorište, želeći se uvjeriti po čemu je to film Ivone Juka drugačiji i zbog čega tako dobro kotira. Iako traje puna dva i pol sata, film je ‘zavezao’ sve prisutne za sjedala, a aplauz nakon završetka koji je trajao nekoliko minuta, poneka suza i oduševljenje viđenim, pokazatelj su da je film i u Sarajevu pronašao svoju publiku i nastavio uspješan put.

Redateljica Ivona Juka u Sarajevu se predstavila 2006. godine i osvojila Srce Sarajeva za svoj odličan dokumentarni film ‘Što sa sobom preko dana’. Iako je u Sarajevu nije bilo gotovo deset godina, nakon projekcije filma nije krila oduševljenje i zadovoljstvo što je ponovo doživjela ovacije i što je publika prepoznala njezin rad.

‘Svakom redatelju laska ovakva reakcija publike jer nakon svega, film se radi za ljude i oni su najmjerodavniji da daju konačnu ocjenu jeste li uspjeli u onom što ste radili ili ne. Ja vjerujem da sam uspjela, a ova divna sarajevska publika samo je potvrdila moju tezu. Još od svog prvog pojavljivanja, iz Sarajeva nosim samo pozitivna iskustva, a nagrada Srce Sarajeva mi je bila uistinu nešto posebno. Ti mene nosiš je namijenjen, onima koji ga žele gledati, a ja sam večeras uvidjela da mnogi žele vidjeti i gledati ovaj film. A festivali kao takvi su jako bitni, jer su događaj, onaj big event, koji ljudima skrene pažnju na – film. I to autorski film. Kad je film u redovnoj distribuciji, imate, pa nemate vremena, pa odlažete gledanje i na kraju možda čak i ne pogledate taj film. Festivali su spotlight na film, ljudi se okupljaju zbog filmova, druže, a upravo je Sarajevo kroz svoj festival uspio okupiti ljude, približiti im film, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima i redateljima ovaj festival učiniti jednim od najdražih i najposjećenijih filmskih festivala u Europi. Festivala treba biti što više, pogotovo poput Sarajevo Film Festivala. A večerašnja reakcija publike, njihova pitanja i komentari i činjenica da znaju prepoznati film razlog su zašto se uvijek s veseljem vraćam u Sarajevo’, rekla je Ivona Juka, redateljica filma.

M. R.


Ti mene nosiš
Hrvatski filmovi na 21. Sarajevo Film Festivalu


Ti mene nosiš-Pula

Ti mene nosiš: 7000 gledatelja u pulskoj Areni
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,