Topnički dnevnici: Potreseni Tutić, Doris i Badrićka

Ono o čemu sam prošle godine izbjegavao pisati – koroni i potresu – ove godine neću moći izbjeći, jer se čini kao da ništa drugo niti ne postoji.

Piše: Mustafa Topčagić

S ponosom mogu reći da mi koji živimo na širem zagrebačkom području barem po nečemu postajemo kao Japan. Kako bismo bili što spremniji na potrese, baš kao u Zemlji Izlazećeg Sunca, već se opremamo najnužnijim zalihama i imamo posebno kreiranu odjeću za nove prilike.

Nedavno sam u Murakamijevu romanu ‘Ubojstvo Komendatora’ naišao na detalj kako jedan od protagonista, čudnovati biznismen Menshiki, u ostavi svoje vile ima dobro opremljen potres-set, čiji sam sadržaj sa zadovoljstvom prepisao. Vjerojatno ću ga, prilagođenog vlastitim potrebama, uskoro primijeniti i barem zato malo osjećati kao Japanac.

Kao što to obično biva, potres je iznjedrio i nešto dobro, a to je pjesma Doris Dragović – ‘Dajem ti srce‘. Ničim izazvana, počela se vrtjeti na HRT-u uz podatke za uplatu novčane pomoći potresom pogođenim Petrinji, Glini, Sisku… Pjesma je nastala još 1991. godine u ratno doba, a ne sumnjam da je njezin autor Zrinko Tutić, poznat po dobrim vezama na Prisavlju, izlobirao da se ponovo vrati u eter u ovom kontekstu.

Što se može, kad su drugi skladatelji lijeni ili nedovoljno talentirani, onda je tu na potrese posebno senzibilizirani Banjalučanin Tutić. U ovim teškim vremenima za estradu, ni njemu niti autoru teksta Gibonniju neće škoditi da malo podebljaju tantijeme kao ni Doris Dragović da po tko zna koji put obnovi svoju popularnost.

A gdje je u ovoj priči Nina Badrić? I zašto baš ona?

S obzirom na to da je bila najglasnija među estradnjacima u borbi protiv korona sankcija, od nje se očekivalo da bude malo glasnija i glede potresa. Utoliko više što je porijeklo njezine obitelji s očeve strane upravo s potresom pogođenog područja. Umjesto neke jače agitacije ili konkretne akcije, smatrala je sasvim dovoljnim da u dvije i pol rečenice ostavi samo trag na instagramu.

Nadam se, ipak, kako će potres nakon prvotnog šoka prodrmati i Ninu i ostale estradnjake te da uskoro možemo očekivati neki band aid koncert ili sličnu akciju kojom bi pomogli unesrećenima u potresu, ali i samima sebi.


Tagged: , , , , , , , , , ,