TV serija Gora: Nominacija za nagradu Srce Sarajeva

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala stručni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, nominirao je osam serija u 14 kategorija.

Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u razdoblju od 1. travnja 2023. do 30. travnja 2024.

Odluka o nominiranim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanje filmskih i TV profesionalaca članova strukovnog žirija. Isti stručni žiri će novim elektronskim glasovanjem donijeti odluku i o dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za TV serije. Najbolji će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada koja će biti održana 18. kolovoza na 30. Sarajevo Film Festivalu.

‘Stječe se dojam da serije iz različitih zemalja unutar regije sve više privlače svoju publiku širom regije: za to su zaslužni kako tradicionalni emiteri u regiji koji prepoznaju vrijednost ovakvog sadržaja za svoje programske sheme, ali i globalni streameri prisutni na našem tržištu koji kupuju sve više lokalnog sadržaja. Vjerujemo da je uloga strukovnih nagrada kao što su ove dodatno promovirati ono najkvalitetnije što ovaj sadržaj nudi i time potaknuti cjelokupan sektor na stalno podizanje kvalitete’, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodjeljuju se u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se osam nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu). 30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. kolovoza. Opširnije na: www.sff.ba

A. G. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , ,