U Iloku – Vinkovo, u Feričancima – Vince…

Kao uvod u uspješnu vinogradarsku godinu, održane su proslave blagdana sv. Vinka diljem Hrvatske, a posebno veselo bilo je u Iloku i Feričancima.Na vinogradarskom položaju Vukovo kod Iloka tradicionalno se u Iločkim podrumima održalo – Vinkovo, gdje je nazočne uvodno pozdravila voditeljica turizma Vesna Štajner. Događaju su prisustvovali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnica Iloka Marina Budimir, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević ujedno i domaćin te predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević. Ministar državne imovine Mario Banožić simbolično je orezao nekoliko trsova i obilježio početak radova u vinogradu. Nakon toga je Pater Ivan, gvardijan u crkvi sv. Ivana Kapistrana, blagoslovio vinograde.

‘Službeno smo započeli s novom vinogradarskom godinom. Čvrsto vjerujemo i očekujemo kako će ova, kao i prethodna godina, polučiti uspjehom, dobrim urodom, a na posljetku i kapljicama vina koje će i dalje nastaviti biti prepoznatljive kod nas ali i šire’, izjavio je Juraj Mihaljević.

Druženje se uz tradicionalne srijemske delicije i kapljice Iločkih podruma nastavilo na ekonomiji Vukovo, uz neizostavne tamburaše te topli doček konjanika, članova konjogojske udruge Kadij.

Feričanačko  Vince opravdalo je status ponajbolje vinske fešte u ovom dijelu Hrvatske. U vinogradima na Božilovcu okupilo se više od tisuću ljudi koji su uživali u lokalnim specijalitetima i vinima ove slavonske vinarije. Slanina i kobasice na ražnju, slavonski čobanac i tradicionalna voletina s ražnja, služili su se u vinogradima na Božilovcu, gdje je do dugo u noć sve odzvanjalo od zvukova tamburice i zveckanja čaša. Posebno iznenađenje bio je pjevač Mladen Grdović, koji je dodatno zagrijao atmosferu.

‘Da su naša vina vrhunske kvalitete potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade koji su snažan poticaj da budemo još bolji i kvalitetniji. Želim zahvaliti svim zaposlenicima Osilovca, u čijem je sastavu i vinarija Feravino, kao i svim poslovnim suradnicima bez kojih ne bi bilo uspjeha u poljoprivredi i vinarstvu. To su iznimno osjetljivi sektori u kojima se uspjeh ne događa preko noći, nego iza njega stoji znanje, iskustvo i naporan rad’, rekao je Ivan Maričić, predsjednik Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu i Feravino.

‘Moja obitelj i ja uvijek smo željeli imati jednu od najboljih vinarija u kojoj se uživa, opušta i druži, s vinima o kojima se priča. Danas smo ponosni na Feravino i značaj koji ima u promociji hrvatskih kontinentalnih vina’, rekao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe, koja je uz Osilovac organizator ove manifestacije u Feričancima.

F. M. / Foto: Ivan Ćosić