WOW: Žene na vinu kod Kolarića

Prvi put u svojih sedam i pol godina postojanja, zagrebačka udruga Women on Wine (WOW) obilježila je blagdan sv. Vinka – Vincekovo – s malim zakašnjenjem, a druženje su upriličile u čast svoje nedavno preminule članice Stanke Miljković.Domaćin im je bio Franjo Kolarić, vinar s Plešivice, koji ih je ugostio na svome imanju i u vinogradu na položaju Radenci. U zimskoj idili, na sunčanom minusu, neobavezno su se družile uz vatru, pečene kobasice na štapu i kuhano vino.

Nastavak je slijedio u Kolarićevu restoranu, u Hrastju Plešivičkom, gdje su u društvo primile i pokojeg muškarca. Na stolu su se našli goveđa juha, svetojanski odrezak sa šunkom i sirom te špikana vratina ispod peke, uz pekarski krumpir i krpice sa zeljem.

Nakon obilnog ručka, slijedio je obilazak vinarije, kušanje mladih vina i pjenušaca poznatih pod brendom Coletti, a potom i rajnskog rizlinga iz amfore.

WOW (Women on Wine) je udruga osnovana u Zagrebu u ljeto 2011. s kojom je realizirana ideja o prisustvu žena u vinskom svijetu, platforma koja pokazuje da žene na vinskoj sceni postoje te ih se povezuje i umrežava. Žene na toj sceni itekako rade, djeluju, ali se ta scena ipak percipira kao ‘muškog roda’. WOW je pokrenula i vodi je novinarka Sanja Muzaferija s ciljem da ‘prodrma’ hrvatsku vinsku scenu istaknuvši žensku prisutnost, ali ne isključujući muškarce.

M. T. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , ,