U Šibeniku završen 1. SHIP festival

Festival je, odabirući Šibenik kao domaćina, cijeli grad pretvorio u glazbenu priču te mladim, još neafirmiranim glazbenicima otvorio vrata glazbene industrije.

Ured za izvoz glazbe osnovan je prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući prvi showcase festival u Hrvatskoj. Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe. A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu.

Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: ‘SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu’, istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala. ‘Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini’, rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export office-u: ‘Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično’.

Na otvorenju festivala zasvirao je bend Chui, izvodeći svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film ‘Berlin, simfonija velegrada’ (Walter Ruttmann, 1927). Na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su Porto Morto i Nemanja te talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). U petak i subotu svi koncerti preko 40 domaćih i inozemnih bendova održani su na svih šest festivalskih pozornica. Jutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

P.R. / Foto: Filip Kovačević


Prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala


Tagged: , , , , , , , ,