Umjetnik na odmoru i Gorgona

Na drugom katu prostora za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagreba u subotu, 5. rujna (20 sati) bit će otvorene izložbe ‘Umjetnik na odmoru’ i ‘Gorgona’.
MSU-Umjetnik na odmoru i GorgonaNjih trinaestero, koji su ove godine ljetovali u Poreču u hotelima Valamar Riviera aktivni su predstavnici neoavangardnih pokreta, upravo onih koji su, da (u duhu vremena koje je obilježilo njihovu umjetničku inicijaciju) parafraziramo čuvenu Marxovu 11. tezu o Feuerbachu, ne samo svijet različito interpretirali, nego ga i mijenjali. Štoviše, jedan od njih, Michail Grobman, skovao je pojam neoavangarda još početkom 1960-ih, a 1971. emigrirao je iz Moskve u Izrael. Zanimljivo je da su se tri članice grupe Pussyriot, pobjegavši iz Rusije zbog zabrane djelovanja, sklonile u prvo vrijeme upravo u domu Michaela i Irene Grobman u Tel Avivu.

Usto, niz je drugih zanimljivosti četvrtog izdanja ‘Umjetnika na odmoru’. Ove godine prvi su put gostovale i dvije umjetnice: Teresa Tyszkiewicz, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama te Ewa Partum, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova ‘Uliksa’. Umjetnik iz Slovačke, Milan Adamčiak bio je suradnik slavnoga Johna Cagea, a ekskluzivno se razotkrio i jedan član ‘nevidljive’ grupe Autopsia.

Osim djela umjetnika koji su sudjelovali u projektu, posebna atrakcija ovogodišnje, četvrte, izložbe, izbor je radova grupe Gorgona. Kultna Gorgona (koju su činili: Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar) ne prestaje intrigirati i stručnu i širu javnost, a ovaj put publika će moći vidjeti neke do sada nepoznate radove i dokumentaciju članova. Izložba je ujedno i uvod za monografiju ‘Gorgona’ koja će biti izdana krajem godine. Ova će iscrpna monografija, uz velik broj reprodukcija djela, korespondencije i dokumentacije, prikazati cjelokupan rad članova skupine Gorgona i predstaviti neke dosad nepoznate činjenice. Autor knjige je Ješa Denegri.

MSU

Tagged: , , , , , , ,