Urnebesna komedija Taxi Blues na 8. Tuzla Film Festivalu

Osmi Tuzla Film Festival (TFF) će 12. listopada u Bosanskom kulturnom centru svečano otvoriti filmski hit Taxi Blues, urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova, s izvrsnom glumačkom postavom koju, između ostalih, čine Andrej Milošević, Sergej Trifunović i Nikola Đuričko.Festival će trajati do 19. listopada, a publika će imati priliku pogledati preko 90 filmova u pet kategorija: dugometražni, animirani, kratki, dokumentarni i future generation short films (FGSF). Projekcije će se održavati u Bosanskom kulturnom centru (svečano otvaranje i školske projekcije), Narodno pozorište (dokumentarni i dugi igrani filmovi) i kino Kaleidoskop (animirani, kratki igrani i FGSF).

Stručni žiri 8. TFF-a za dugometražni film čine: Nikola Kojo, Filip Juričić, Adnan Hasković i Srđan Vukadinović. U kategoriji dokumentarni film to su: Mirza Mehmedović, Mirza Mahmutović i Jasna Hažiselimović, dok će u kategorijama animirani, kratki igrani i FGSF raditi žiri u sastavu: Zoran Pavljašević, Kemal Bašić i Dragan Marinković. Stručni žiri će kao i prethodnih godina dodijeliti Vilu Tuzla Film Festivala za najbolji film u spomenutim kategorijama, a bit će dodijeljena i nagrada za najbolji secenarij pod nazivom Otto Englander.

Organizacijski odbor festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u gradu Tuzli kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije.

U sklopu TFF-a održat će se i međunarodna znanstvena konferencija ‘Film, pozorište i izdavaštvo’ kao i filmske radionice koje će voditi poznati producent iz Srbije, Marko Jocić, bh. redatelj Ahmed Imamović, casting agentica Anila Gajević i prof. Selma Rizvić na temu virtual reality u filmu. Zijah Sokolović i Filip Juričić bit će sudionici Q&A, a organizirat će se i popularne ‘Kafe sa poznatima’.

Opširnije na: www.tff.ba

A. B.


Tagged: , , , , , ,