Ventus Bura: Hvarsko vino u gradu bure Senju

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika.Bila je to prva vinska degustacija u hotelu u kojem najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Vinariju Ventus osnovali su 2019. prijatelji Damir Gurdulić i Ivo Plenković, koji su se već 25 godina bavili proizvodnjom vina kao samostalni OPG-ovci, a sada su se udružili s motom ‘zajedno smo jači’.  Vinogradi Ventus prostiru se po južnoj strani otoka Hvara (oko mjesta Ivan Dolac i Sveta Nedjelja) te na sjevernoj strani otoka oko mjesta Vrisnik u kojemu se nalazi konoba za degustaciju uređena u tradicijskome stilu. Vinarija nudi pet vina nazvanih prema vjetrovima koji pušu u Dalmaciji i prema položajima vinograda: Bura, Jugo, Maestral, Levant, Oštro. Sva su vina ekološki certificirana, a osim vina ponosni su i na ekološko maslinovo ulje.Vinsku degustaciju vodila je Marija Vukelić s vinarima, Damirom i Ivom, koji su došli s Hvara u Senj predstaviti svoja vina – i donijeti Buru u tekućem obliku. Uz vina bili su posluženi zalogaji koji su dodatno dočarali arome vina: uz Levant (bijeli cuvée bogdanuše, prča, trbljana i žilavke) poslužen je velebitski sir škripavac s listićima kadulje i pekmezom od gorke naranče i đumbira.

Uz Jugo (pošip) poslužen je kravlji sir Runolist sa sušenim mangom i prženim bademima. Rosé Maestral pratili su slani inćuni s maslinama i rajčicama. Vino Buru (plavac mali sa sjeverne strane otoka) Senjani su kušali uz pršut, crne masline i suhu šljivu, a Oštro (plavac mali s južne strane – Sveta Nedjelja, Ivan Dolac) uz istarski sir i salamu s tartufima.Posebno hvarsko iznenađenje stiglo je iz jelšanske Gamulin čokolaterije u obliku pralina od tamne čokolade sa smokvom koje su se sljubile s plavcem Oštro, a dodatno ‘slatko za kraj’ bio je i hvarski paprenjak s Ventus logotipom ruže vjetrova, izrađen posebno za ovu prigodu.

Priču o povijesti vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru te o vjetrovima ispričao je profesor povijesti i filozofije, Boris Petković, koji je zbog ove prezentacije došao iz Bakra.

Degustacija je protekla u odličnoj atmosferi, Senjani su saznali puno o hvarskim vinima i izvornim sortama, družili se uz vrhunsku kapljicu te uživali u dodatnom sadržaju u gradu u kojemu je nažalost siromašna turistička ponuda. Za one koji žele kušati Buru vinarije Ventus, ona će se naći u ponudi vina u boutique hotelu Bura 45ºN.

P. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , ,