Viggo Mortensen: Redatelj, producent, scenarist i glumac

Premda je tijekom devedesetih redovito nastupao u zapaženim i hvaljenim filmovima i kino hitovima, glumac Viggo Mortensen zvjezdanu popularnost stekao je početkom 2000-ih kada je utjelovio kralja Aragorna u trilogiji ‘Gospodar prstenova’.

Od tada pa sve do danas, Mortensen se nalazi među omiljenim holivudskim glumcima svih generacija gledatelja, a njegove tri nominacije za Oscara za posve različite uloge samo potvrđuju o kakvoj glumačkoj kvaliteti je riječ. Viggo se podjednako dobro snalazi u festivalskim filmovima kao i u mega hitovima pa nije niti čudo da se nakon skupljenog glumačkog iskustva odlučio okušati i kao producent i redatelj. Njegov redateljski debi, hvaljeni film ‘Obiteljska priča’ od 17. prosinca gledamo u domaćim kinima.

‘Obiteljska priča’ je film u kojem će se sukobiti dva potpuno različita svijeta kada Willis, osamdesetogodišnji nezavisni zemljoradnik te osoba striktnih konzervativnih uvjerenja otputuje u Los Angeles gdje je do daljnjega primoran živjeti sa sinom Johnom i njegovom obitelji. Mentalno oslabio, Willisova ćud je istovremeno oprezna i humoristična što će dovesti do otvaranja starih rana iz prošlosti, a na površinu će izaći godine međusobnog nepovjerenja između njega i sina Johna.

Za svoj redateljski debi, Viggo Mortensen okupio je uistinu impresivnu glumačku postavu predvođenu Lanceom Henriksenom i Laurom Linney. U vezi svoje trostruke uloge u filmu (osim što režira i glumi, Mortensen je film također napisao i producirao), Viggo je u jednom od mnogobrojnih intervjua izjavio: ‘Srećom, Viggo glumac je na setu bio jako pristojan. I srećom, Viggo redatelj nije bio previše zahtjevan niti strog prema Viggu glumcu tako da su se obojica jako dobro slagala. S druge strane, Viggu producentu se jako svidjela činjenica što su i Viggo glumac i Viggo redatelj odlučili raditi na filmu potpuno besplatno’.

Premda u početku nije želio glumiti u filmu, kako bi lakše došao do financijskih sredstava potrebnih za njegovo snimanje, Viggo je prihvatio glavnu ulogu. Također, određeni događaji u filmu su preslika stvarnih trenutaka iz Mortensenova djetinjstva, a njegova oba roditelja pred kraj svojih života patila su od demencije. Drama ‘Obiteljska priča’ do danas je prikazana na nekoliko uglednih filmskih festivala diljem svijeta, uključujući i one u Torontu i San Sebastijanu. Na potonjem je osvojio nagradu za najbolji film, dok je Viggo Mortensen nominiran za nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji najbolje muške uloge.

S. R.Tagged: , , , , , , , , , , ,