Vikend na Jadranu u znaku 3. Rab Jazz Festa

Prvi vikend u rujnu bio je u znaku uspješnog, trećeg izdanja Rab Jazz Festa. Gradom Rabom, jezgrom otočnih kulturnih zbivanja, mjestom susreta umjetnika i prolaznika, njegovim živopisnim kaletama i pjacetama tijekom četiri dana razlili su se zvuci jazza koji je nosio internacionalni predznak.Jazz je prije tri godine u Rab ušetao na mala vrata, no u kratkom roku postao je mainstream glazbenih događanja otoka Raba i ove godine okupio rekordan broj ljubitelja ove posebne glazbe. Skrivene pozornice romaničko-renesansnog bisera Jadrana poslužile su kao bajkovita kulisa za nastupe cijenjenih veličina hrvatske glazbene scene i gostiju od iznimnog značaja.

Prvu večer festivala Grad Rab, Pučko otvoreno učilišta Rab i Turistička zajednica Grada Raba kao organizatori festivala u jedinstvenoj atmosferi spomeničke baštine, na lokalitetu crkve sv. Ivana Evanđeliste, ponudili su toplu dobrodošlicu svim ljubiteljima glazbe i posjetitelje prepustili prvim notama premijernog rapskog nastupa jedne od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda, Gabi Novak, koja je ovu večer nastupila kao posebna gošća Matija Dedić Trija, a uspješna večer nastavljena je također premijernim rapskim nastupom naše izvrsne vokalistice, Ivane Kindl s bendom.

Druga večer Rab Jazz Festa bila je savršen spoj suvremenog jazza i tradicijske glazbe. Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Zvjezdan Ružić Sextet oborili su posjetitelje s nogu svojim najnovijim autorskim materijalom, a treća večer festivala priuštila nam je pravi gitaristički spektakl uz nastupe renomiranih glazbenika sastava Elvis Stanić Group i jednog od najvećih gitarističkih gypsy jazz virtuoza današnjice i učenika škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochela Rosenberga, kojem su se na rapskoj pozornici pridružili njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš sjajni Mate Matišić.

Treće izdanje Rab Jazz Festa privedeno je kraju divnom večeri sjećanja na najvećeg hrvatskog džezista Boška Petrovića uz članove njegovog trija, Primoža Grašića i Maria Mavrina te talentiranog Vida Jamnika na vibrafonu. Veliko finale posljednje večeri festivala uz Ervin Baučić Blues Band rasplesalo je oduševljenu publiku uz zvuke poznatih blues i rock klasika te pokazalo da najbolje od ove glazbene inicijative možemo očekivati i u sljedećim izdanjima festivala.

P. M. / Foto: Emanuela Tomino


Tagged: , , , , , , ,