Vina Senjanović: Prva prezentacija za zagrebačku publiku

Viška vinarija Senjanović, poznata po odličnim vugavama i plavcima koje nastaju od grožđa s pješčanih polja otoka Visa, predstavila je vina zagrebačkoj publici.Na Večeri vina Senjanović u restoranu Trilogija fino& vino, vinar Milan Senjanović ispričao je svoju priču bijega iz Splita na otok, gdje je našao mir u Tihobraće polju, ondje kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu sa suprugom. Vinski hobi započeo je 2003. godine, a ubrzo prerastao u posao: vinogradi se danas protežu na 3 hektara, a ukupna godišnja proizvodnja je oko 15.000 butelja. Vinarija Senjanović nastavlja svoj put obiteljske vinarije s vinima vrhunske kvalitete: u vinograde i podrum sve više ulazi i mlađi sin Ante, ujedno autor zanimljive etikete.Večera je započela izvornom viškom Vugavom 2020, vinom mediteranskoga karaktera. Posjetitelji su ga opisali kao opojno vino, mednih nota, bogatog okusa. Ružičasti Opol 2020 pratio je zagrebačku verziju Viške pogače, poznatoga otočkog jela. Uz težačko ukusno jelo na žlicu, Paštu fažol, serviran je Crljenak 2019, koji se može naći samo u podrumu vinara.

Plavci obitelji Senjanović pokazuju ugodnu pitkost. Uzgajaju se na Tihobraće polju, na putu iz Visa prema Milni, pa su po njemu i nazvani. Na degustaciji su bila čak tri Plavca tihe braće, godišta 2018., 2017. i 2016. Kod plavaca je posebno naglašena mekoća koja potječe od pješčanoga tla, a baš to tlo vinima daje terroirski prepoznatljivi štih. Uz plavce je kuhinja poslužila ukusni Beefsteak u umaku od plavca i suhih šljiva.

Posebno iznenađenje iz vinarije bio je Prošek Lovre 2015, tradicionalno dalmatinsko desertno vino, proizvedeno od plavca malog. Naziv je dobilo po unuku Milana Senjanovića, i dok se čeka njegov 18. rođendan, otvara se samo u posebnim prigodama.Posebna je prigoda bila i ova – prva službena zagrebačka degustacija vina Senjanović, s kojom se gostima približila i priča otoka Visa sa svim specifičnostima otočkoga života i – vinima nastalima na pješčanim poljima. Vinar Milan Senjanović pozvao je goste restorana da dođu na otok, osjete terroir, obiđu vinograde i podrum Senjanović, a do posjeta Visu preporučio je Vugavu za Badnjak, a Plavac tihe braće 2017 uz božićni ručak. Vina se mogu kupiti u vinotekama Vivat fina vina i mogu biti originalan dar za nadolazeće blagdane.

P. R, / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,