Vina Trdenić za dugo toplo ljeto

Pred brojnim vinoljupcima, koji su se okupili u središtu Zagreba ispred dućana s vinima i delicijama Witrina, braća Trdenić iz Popovače predstavili su svoja vrsna ljetna, osvježavajuća vina.

Vinarija Trdenić nalazi se u Popovači, 60-ak kilometara od Zagreba, a na obroncima Moslavačkog gorja prostiru se njihovi vinogradi. Prve trsove zasadio je pradjed kojeg zovu Deda, davne 1937. godine, a braća Trdenić – Krešimir i Tomislav – peta su generacija koja njeguje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze. Trdenići su osobito ponosni na svoj škrlet, autohtonu moslavačku sortu koja odnedavno doživljava pravi revival.

Trdenići su specifični i po tome što njeguju i druge, manje razvikane sorte, koje strastveni vinoljupci sve više traže. To su, primjerice, pinot sivi i pinot bijeli koji su podrijetlom iz Burgundije, ali u njihovim vinogradima daju izvrsne rezultate. Na degustaciji u Witrini kušalo se šest etiketa koje su odgovor iz kuće Trdenić na ljetne vrućine.

Krešimir i Tomislav Trdenić s organizatoricom promocije Manuelom Maras

Večer je započela usporednim kušanjem čak tri škrleta. Škrlet 2018. baršunastih kiselina ugodno je klizio niz nepca i tražila se čaša više od početka do kraja večeri. Škrlet 2017. Private Collection dolazi s biranih položaja, zavidne je svježine koju ugodno ispunjavaju arome citrusa i bijelog voća, nešto kasnije i badema. A Škrlet 2015. Private Collection mnoge je natjerao da se zamisle nad onim što im je u čaši, jer takva kremoznost i kompleksnost prava su senzacija kada je riječ o škrletu kojeg mnogi još uvijek doživljavaju kao jednogodišnje vino.

Vrhunac večeri bio je kratki nastup pjevača Nevena Palačeka Papagena, koji je otpjevao refren pjesme ‘In vino veritas’ baš u trenutku kada se potočio Rosé 2018 koji je odmah stekao naklonost ženske publike. Polusuho vino s aromama jagode koje dolaze od cabernet sauvignona i aromama kupine za što je ‘krivo’ nešto portugisca, ostavlja u ustima izuzetan osjećaj svježine, unatoč ostacima šećera.

Najviše koplja lomilo se oko dva pinota: Pinot bijeli 2017. Private Collection i Pinot sivi Founders Reserve 2015. I dok im se neki vinski štovatelji klanjaju, neki će samo skeptično kimnuti glavom. Kako bilo, riječ je o vinima koja podižu prašinu pa stoga svakako provjerite zašto.

Šećer na kraju bio je Gewürztraminer 2017. Private Collection koji je svojim nenametljivim, a opet izraženim sortnim aromama te savršenim balansom kiselina i sladora iznenadio vinsku publiku.

I na kraju, vrijedi napomenuti da sva kušana vina predstavljaju izvrstan omjer cijene i kvalitete s kojim ćete se rijetko susresti. Radi se o vinima koji pružaju vrhunsko iskustvo za svačiji džep, a ni oni s malo dubljim neće imati ništa protiv, dapače.

J. B.Vina Trdenić uz delicije chefa-sommeliera Jakopovića

Tagged: , , , , , , , , ,