Vinar u Kuhinji: Ivica Dobrinčić i čudesna vina Šipun s Krka

Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim restoranom Kuhinja na Donjim Sveticama u projektu Vinar u kuhinji ugostila je vinariju Šipun iz Vrbnika s otoka Krka.Na degustacijskoj večeri, uz nazočnost vinara, kušana su sljedeća vina uz jela Kuhinje:

Žlahtina 2018 & Pizza prutići
Žlahtina 2017 & Pašteta od plave ribe
Trojišćina 2018 & Šurlice sa šparogama i pršutom
Sansigot 2016 & Janjeći kotleti u crnom vinu i rimski njoki
Čokoladna pralina s višnjom

Obitelj Dobrinčić iz Vrbnika na otoku Krku vinogradarstvom se bavi nekoliko generacija, a rasadničarstvo i proizvodnja vina novijeg su datuma. Uz žlahtinu, tipičnu i poznatu za vrbnički kraj, svoje je vrijeme Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, posvetio i drugim autohtonim sortama rodnoga kraja, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot i odnedavna ‘oživjevši’ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska.

Ivica Dobrinčić sa svojim vinima

Vinar Ivica Dobrinčić ispričao je kako je počela njegova strast prema lozi, koliko je u svoj posao uložio istraživanja, znanja i požrtvovnosti, pojasnivši da se vino stvara u glavi, u vinogradu i u podrumu. Istraživao je svoj rodni Krk, ali i otok Susak, nekada pun vinograda i ondje naišao na povijesne hrvatske sorte kojih je nekada bilo na mnogo hektara, a kasnije su nažalost gotovo nestale.

Zanimljiva je bila priča vinara o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku. ‘Tada je’, priča Ivica, ‘pokojni velečasni Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi, bez lišća, bez grožđa, prepoznavao loze sansigota, lupkajući štapom po lozi, a ja sam za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda, i poslije ih cijepljenjem razmnožavao dok nisam stvorio vlastiti vinograd.’ S obzirom na mali broj loza – vinograd se stvarao nekoliko godina.

Sansigot Šipun i Janjeći kotleti s rimskim njokima

Važan čimbenik u priči o sansigotu i trojišćini bili su velečasni Žic i Anton Tarabokija, Ivičin vodič po Susku, koji mu je pokazao stare vinograde gdje su bile te sorte. Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove. Na tržištu je već berba 2016., jer je 2015. bila brzo rasprodana, budući da količine nisu velike, oko 2000 boca godišnje. Često ljubitelji sansigota i štovatelji izvornih sorti unaprijed rezerviraju po nekoliko kartona. Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breskve i maline , idealno za aperitiv, iako lijepo paše i krčki pršut – i šurlice s pršutom i šparogama, koje je priredio Dejan Davidović, chef Kuhinje. Uz Sansigot 2016. nazočni su gosti mogli uživati u janjećim kotletima u vinu s rimskim njokima.

Dobrinčić u podrumu ima još nekih iznenađenja, a dosta novih ideja vrti se u njegovoj glavi i u vezi drugih izvornih sorti Hrvatskoga primorja, ali zasada neka tajne ostanu u podrumu… Ljubitelji Šipun vina vesele se svježim i veselim proljetnim verzijama žlahtine i trojišćine te sansigotu koji je proglašen jednim od najboljih hrvatskih restorantskih vina sjevernoga Jadrana, a svojim srednjim tijelom prati mnoga jela. U njemu se može guštati i ljeti, lagano rashlađenom uz fetu sira i pršuta. Po domaći!

Vina Šipun lako ćete prepoznati po etiketi, na njoj je ruža – a ruža se na starovrbničkom kaže upravo šipun.  
  
M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,