Vinarija Keža: Dobra vina, pristojna cijena

U Zagrebu je, u HKD Napredak, promovirana hercegovačka vinarija Keža s područja ljubuških Studenaca nedaleko znamenitog vodopada Kravica.Vinograde na današnjoj ukupnoj površini od 28 hektara Marko Keža je počeo saditi 2005. godine. Dvije godine kasnije došli su prvi plodovi i vinska priča je krenula. Danas imaju stari podrum u Mostarskim vratima, a od početka iduće godine kreće gradnja nove moderne vinarije usred vinograda za koju su se godinama čekale dozvole i papiri. Vinarija, idealno uklopljena u okoliš, bit će samo nekoliko metara iznad površine s kušaonicom, barrique dvoranom i arhivom, dakle, sa svim potrebnim prostorijama i strojevima za preradu grožđa koje mora imati današnji moderno koncipirani podrum. Ukupna površina bit će 4500 m2.

Godišnja prosječna proizvodnja je oko 120.000 litara, a posebno ih karakterizira veliki izvoz (oko 50%). U 2019. godini uspjeli su plasirati u Njemačku 26 paleta i Kinu 24 palete, te nešto manje u Hrvatsku i Kanadu. Izvoz im je i dalje prioritetan posebno za Njemačku gdje su i poslovno povezani s dvjema vlastitim tvrtkama. Na 28 hektara zasađeno je oko 18 hektara žilavke, 2,4 hektara blatine, 2,5 hektara plavca malog , oko 2 hektara cabenet sauvignona i syraha te 1,5 hektara merlota. Vinogradi su na nadmorskoj visini od oko 100 metara, blago položeni prema jugozapadu oko šest kilometara zračne linije od mora. Enolozi su Ivan Nižić i Mateja Pavlović.

Promocija je započeta sa Žilavkom Ž premium 2020 za koju je sommelier Tomislav Jakopović konstatirao da je prodorna, izražajna, žive žuto-zelenkaste boje, koja mirisom asocira na žuto voće i livadno cvijeće s malo začinskih nota. U batonageu na kvascima provela je oko 12 mjeseci. Pristojno vino, bez većih zamjerki cijene oko 50 kuna.

Žilavka selekcija Ž 2019 mnogima je bilo najbolje vino do Merlota, sedmoga po redu predstavljanja. Sommelier ističe aromatiku (dunja, dinja i drvo koje nije prevladalo). Kremozno vino s maslačnim notama, zaokruženo, slasno, bez rubova, nježno, alkoholi (13%) ne smetaju. Cijena 75 kuna.

Ovom prigodom nas je distributer Pavo Šimović obavijestio da je u Hercegovini danas čak 70% sortimenta žilavka. Iz ovih krajeva je u vrijeme Jugoslavije ukupni državni izvoz vina bio 70% žilavka i blatina.

Rose Ž premium 2020 ocijenjen je kao zanatski besprijekorno vino (od syraha), vrlo razumno dopadljivo, pitko. Aromatika šumskog voća (šumske jagode), maline…Cijena od 40-45 kuna.Blatina Ž premium 2018 po Jakopoviću je na tragu najboljih blatina. Mirisi čisti, ima aromatsku kompleksnost (papar), crveno voće. ‘Rekao bih hercegovački pinot crni, naravno, u navodnicima’. Ima dovoljno snage (13%), a nije naporno. Pamtljiva dužina okusa. Sadrži puno sitnih, finih, a uglađenih tanina. Prijedlog za božićni ručak – janjetina od manje krtih dijelova i ovo vino. Cijena oko 50 kuna.Syrah Ž premium 2015 u aromatskom smislu pokazuje fantastičnu pokrivenost crvenog i crnog voća. Zrelih je tanina. Nema potencijala za razvoj, ali će se ova visoka razina zadržati i u budućnosti. ‘Ovo vino je dobro ukomponirano u mirisu i okusu, ima eleganciju’ (Jakopović). Cijena oko 75 kuna.Cabernet sauvignon Ž premium 2018 ima 14,5 % alkohola. Dominira šumsko voće (ribizl), a osjeća se i papar). Vino je moglo još odležati, ali svakako će u budućnosti još rasti. Moglo je biti i kompleksnije s više razina. Cijena oko 50 kuna.

Za Merlot Ž premium 2019 s 14,5 % alkohola Jakopović je rekao: ‘U ustima sljedivo, ima dužinu, pikantnost, vibrantno. Izuzetno mineralno vino. Najbolje crno koje smo do sada kušali. Tanini brojni, ali jako zreli. Ne bih ga rastavljao, jer odlično funkcionira ovako u cjelini. Ima dubinu, boja odgovara zrelosti tanina. Odlična vrijednost za te novce. Sortno vrlo prepoznatljivo’. Cijena 70 kuna.Plavac mali Ž premium 2017, Jakopović: ‘Spreman, zreo, neće više rasti, ali će dugo zadržati sadašnju razinu. U ovom plavcu je jako izražen hercegovački terroir. Imamo otpor između jezika i nepca, ali to ovdje ne smeta. Dobro dozirani barrique. Nalazim jako puno začinskih nota kao kod trnjaka, primjerice. Miris smilja, makije, hercegovačkog krša.’ Na to se nadovezao vinoznalac Ivan Dropuljić: ‘Plavci se znaju puno razlikovati s obzirom na terroir. Volio bih vidjeti gdje je ovaj rastao.’Opći je zaključak na kraju da su Kežina vina vrlo dobra bez većih zamjerki i svakako odličan omjer cijene i kvalitete. Složili smo se i u tome da kad bismo isticali tri od osam probanih, izbor bi bili Žilavka selekcija 2019, Merlot premium 2019 i Plavac mali 2017.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , , ,