Vinarija Ostojić: Autentična hercegovačka vina

Vinarija Ostojić bila je još jedna hercegovačka vinska kuća na promociji ‘ Vrijeme je za…’, koja se održava u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu.Vlado, otac i vlasnik, te sin Blaž približili su nam ovu vinariju iz Potpolja kod Čitluka, koja nije poznata široj publici u Hrvatskoj. Imali smo priliku kušati tri Žilavke iz 2018., 2020. i 2021. godine te četiri crna vina: Blatina Stjepan Ostojić 2019, Merlot Kujava Ostojić 2017, Vranac Radivoj Ostojić 2017 i Cuvée Stjepan Ostoja 2018.

Vinarija godišnje proizvede oko 66.000 butelja sa 6 hektara vlastitih nasada na oko 28 000 trsova. Istaknuti vinogradi nalaze se na području Trapuljaka (trnjak, vranac, cabernet sauvignon, merlot, vranac), a na položaju Stup se uzgajaju žilavka, blatina i vranac. Na Sadiću i Bašti nasadi su blatine i žilavke a u Gaju – trnjak, žilavka, blatina, merlot, cabernet sauvignon i vranac. Ostojići su dobivali više nagrada u svom okrugu i BiH, a Žilavka iz 2020. dobila je srebrnu medalju na Decanteru 2021.

Vrijedna obitelj ima tradiciju uzgoja loze kroz cijelo 20. stoljeća, a prva butelja modernog doba izašla je iz vinarije 1994.godine. Vina izvoze u Srbiju, Sloveniju i Švicarsku. Za nazočnost u Hrvatskoj upravo traže partnera. Posebna su zanimljivost nazivi na etiketama njihovih butelja. Riječ je o srednjovjekovnim povijesnim ličnostima, kraljevima i caricama sa širega bosanskog područja i Hercegovine. Blaž Ostojić upoznao nas je da korijeni obitelji sežu uz mnoge meandre sve do unatrag sedam stoljeća. To je svakako dobar marketinški potez, jer više vinarija iz toga područja vuče povijesne korijene i diče se tom poviješću. Tako su Bijakovići, mjesto nadomak Međugorju, ime dobili po bijaku (jakome ratniku) iz doba Kotromanića, a u širemu području su i Ostojići.

Od tri Žilavke nije se bilo lako odlučiti za najupečatljiviju, možda ne najbolju, a to je u ovome trenutku najmlađa i najpotentnija ona iz 2021. Za nju je veći dio nazočnih zaključio kako je već sada dobra, a da će tijekom vremena razviti sve najbolje karakteristike. Vlado Ostojić je rekao da je maceracija rađena u vinifikatoru od 12 sati nadalje na 12 C°, dakle s hlađenjem s obzirom na vanjsku temperaturu. Nakon dvadesetak dana premještena je u drugi tank, a onda miješana sve do pred Božić, otprilike dva i pol mjeseca. Vinski bloger Nenad Trifunović, koji je vrlo lijepo govorio o probanim vinima i autoru Vladi Ostojiću, konstatira odlične voćne mirise, ali još ne nalazi korjenaste okuse koje preferira kod žilavki. Naravno, ovo je još rano za konačnu ocjenu i dozrijevanjem za nekoliko mjeseci sigurno će se moći naći ono najbolje u ovoj sorti. I Ostojić smatra da ova Žilavka može čak premašiti onu nagrađenu na Decanteru. ‘Za mene su ovo poštena vina. Koncentrirana , točna i s prepoznatljivim karakteristikama terroira iz kojega dolaze’, dodao je Trifunović.

Merlot Kujava Ostojić 2017 ima 13% alkohola, a ostatak šećera samo 4 grama, premda su mnogi na prvo kušanje pomislili da je poluslatko. Vinifikacija je bila na klasičan način vinarije Ostojić – maceracija oko 20 dana na temperaturi oko 24 C°. Sommelirer Tomislav Jakopović ovako ga je ocijenio: ‘Vino je ukusno, čisto , precizno, tanini su svileni, zaobljeni i dostatni. Da je vino mekše, ne bi vrijedilo. Zove drugu čašu’. Možemo reći da je ovaj Merlot, uz sve svoje klasične mirise i okuse, pravi reprezentant svoga hercegovačkoga kraja. Fenolno je jako zreo. Iz publike se čulo da je aromatski spektar taman, osjeti se kožnatost, a ipak ga nije teško piti. Bitno je reći da ovo vino nije bilo u drvu, samo u inoxu i dvije godine u boci. Cijena u vinariji je 20 KM (oko 80 kuna).

Naposljetku tu je i Vranac Radivoj Ostojić također iz 2017. s 13,6 alkohola, kiselina na 7, što mu jamči još dulji vijek od sadašnjih pet godina. Vrlo sortno prepoznatljiv, okus teleće krvi, svježina na nepcu, fenološki zrelo, a ekstrakt je bio 32. Dugotrajan u okusu vibrantne kiseline. Vizualno, s ljubičastim rubovima, tamno sugerira svježinu. Cijena je na kućnom pragu, kaže vlasnik Vlado Ostojić, koji je davao iscrpne podatke o svakom vinu, oko 8 eura. Enolog s kojim se konzultiraju je dugogodišnji stručnjak iz toga kraja Darko Šimić.

I posljednje vino zaslužuje nekoliko rečenica. To je Cuvée Stjepan Ostoja 2018 (cabernet sauvignon, blatina i merlot u podjednakim postocima), 13,8% alkohola i kiseline oko 6. U procesu proizvodnje grožđe izravno iz vinograda ide u kupažu. Dvadesetak dana maceracije na otprilike stupnjeva, a nakon inoxa ide 12 mjeseci u bačve od 2000 litara. Ovo vino je traženo u njihovu podrumu i posebno popularno kod posjetitelja.Vinarija Ostojić ima već sada dobra i vrlo dobra vina sa svim ključnim pretpostavkama za daljnje napredovanje. U tom smislu Vlado Ostojić polaže velika očekivanja od najnovijeg Cuvéea (trnjak, blatina, merlot), koji je od kraja prošle godine na odležavanju u bačvama, a zatim slijede inox i boca.

Tomislav Jakopović, Blaž Ostojić, Vjekoslav Madunić i Vlado Ostojić

U podrumu Ostojića proizvode se i žestice, od klasičnih loze i travarice preko voćnih destilata (višnja, jabuka, orah, dunja) pa do gina od borovnice (od plavih bosanskih pomiješanih sa smeđim i crvenim bobicama iz čitlučkog kraja) sada na odležavanju. Po riječima vinara, bit će to najbolji destilat do sada. Ostojići se također bave i turizmom. Imaju hotel u Međugorju, a u Potpolju se bave agroturizmom. Villa Monako 2000 u sklopu je vinarije s 12 soba i restoranom kapaciteta stotinjak osoba.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , ,