Vinske zvijezde: Odabrana vina za uskrsni stol

Vinske zvijezde održale su tradicionalno uskrsno ocjenjivanje, ovaj put u Istri, u mjestu Bale, u rustikalno uređenoj i nedavno otvorenoj Villi Porta no.

Organizatori su kao preporuku za uskrsni stol odabrali tri kategorije, bijela i crna vina lakšega tijela uz uskrsna predjela i jela te vina s ostatkom šećera uz deserte. Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka; apsolutni šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 – Fuga Mundi, s 95 bodova. Slijede ga Pinot grigio Vertiz 2022 i Cabernet Sauvignon Radoš 2022.

Najbolja vina po kategorijama su:

Bijela vina (4 zvjezdice):
Pinot grigio Vertiz, 2022 – 93
Sauvignon Cmrečnjak, 2024 – 91
Malvazija Vivoda 2024 – 90

Crna vina (4 zvjezdice):
Cabernet Sauvignon barrique Radoš, 2022 – 92
Merlot Sosich 2022 – 91
Cabernet franc Cicconia nigra Josić (nv) – 91

Vina s ostatkom šećera, poluslatka i slatka:
Fuga Mundi, Miro Vino (95) – 5 zvjezdica
Vino prijateljstva – Muškat momjanski 2020, San Mauro – 92 – 4 zvjezdice
Pinot crni Duchette Bolfan 2024 – 90 – 4 zvjezdice

Ocjenjivanje Vinske zvijezde postoji od 2014. Vina naslijepo ocjenjuje stručna komisija enologa i sommeliera te tako preporučuje kupcima vina koja su objektivno zaslužila ocjene bez utjecaja etiketa i imena vina/vinara. U ‘uskrsnoj’ komisiji su bili Katarina Peršurić, enologinja i vinarka (HR); Karin Rupena Perdec, sommelierka (HR); Vanja Mramor, sommelierka (SLO) i Bruno Gaberšek, certificirani vinski degustator i ocjenjivač, vinski znalac i kolumnist časopisa Vinske zvijezde (SLO). Predsjednik komisije bio je dr.sc. Kristijan Damjanić, enolog i profesor vinarstva i vinogradarstva u Poreču, Veleučilišta u Rijeci – VeleRI, a vina je posluživala domaćica, sommelierka i arhitektica dr.sc. Nina Levičnik.

Nakon ocjenjivanja, domaćini supružnici Nina Levičnik i Radovan Černelić pripremili su komisiji slastan i poseban ručak. Za predjelo su posluženi domaći sirevi s marmeladom od jestivih ruža koje uzgajaju Balama, slijedila je salata od graha, grejpa, karameliziranog luka i motara ukiseljenog u octu od ruža, a glavno jelo je bilo meso pečeno na žaru Ofyru uz krumpir aromatiziran ružmarinom. Za desert je poslužen tiramisu uz espresso iz cafetiere.

Opise svih vina, ocjene i preporuke za uskrsna jela moći će se pročitati u novom broju digitalnog časopisa Vinske zvijezde koji izlazi 10. travnja na platformi issuu: www.issuu.com/vinskezvijezde.

Više o Villi Porta: IG @weareportano; [email protected] 
Više info o projektu: [email protected]; vinskezvijezde

Z. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , ,