Više od 400 učenika na uprizorenju Brundibára u Jasenovcu

Zahvaljujući upornosti i posvećenosti Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – Festivala tolerancije i Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u Jasenovcu su pred punim gledalištem uprizorene dvije izvedbe opere ‘Brundibár’.

Duh opere ‘Brundibár’ leži u njezinoj povijesti, a njezin značaj seže mnogo dublje od jednostavne priče o dobru i zlu. Svjedočanstvo koje seže do nacističkog režima, okolnosti u kojima je opera nastala i bolni, ali nikad zaboravljen kraj, priča je koja duboko utječe na publiku svih dobnih skupina, a to se moglo vidjeti i osjetiti jučer u Jasenovcu.

Oko 400 učenika iz dvije zagrebačke škole i škola okolnih županija gledalo je nadahnutu izvedbu djevojačkog zbora Zvjezdice i solista, a tišina u publici tijekom izvedbi sama po sebi je bila najbolji pokazatelj da se trud oko mladih uvijek isplati. Ako tome pridodamo najnovija saznanja o tome da velik postotak mladih danas nije ni čuo za holokaust, uspjeh je još i veći, a cilj same izvedbe ispunjen.

Operu ‘Brundibár’ češkog skladatelja Hansa Kráse, (1899-1944.) s libretom Adolfa Hoffmeistera, u originalu su izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. ‘Brundibár’ je poslužio i za potrebe nacističkog propagandnog filma ‘Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet’ (‘Terezin: Dokumentarni film iz židovskog naselja’). Svi sudionici produkcije filma ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz čime je snimanje završeno. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krása i glazbenike, a dječja opera ‘Brundibár’, koju je Krása izveo u Terezínu, srž je jedne povijesne ostavštine.

Postavljanjem opere na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac i novim izvedbama dječje opere ‘Brundibár’ žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac i zločine počinjene u Uštici, kako se više nigdje i nikada ne bi ponovile.

Osim redatelja Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića, iza hrvatske izvedbe ‘Brundibára’ stoje između ostalih i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Djevojački operni zbor Zvjezdice, pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca te u ulozi redatelja Zoran Pribičević, Božidar Peričić kao Brundibár i Gita Peričić kao Balerina.

Nakon izvedbi, producentica Nataša Popović izjavila je: ‘Sretna sam, onoliko koliko mogu biti, jer posljednjih desetljeća ponovno svjedočimo svijetu u kojem desnica jača te svijetu u kojem bijesne ratovi i zvecka se oružjem. Ali ovakvi mi trenutci ipak daju nadu, da će mladi naraštaji živjeti na način da će im iznad svega biti poštovanje svakoga pojedinačnog čovjeka i njegovo pravo na slobodu. Ovom prilikom zahvaljujem svim učenicima što su vrlo dostojanstveno i s velikim zanimanjem pogledali ‘Brundibár’, sve one koji žele pogledati ovu moćnu priču o ljubavi koja se izdiže nad tamom pozivam u ZKM, 28. studenog.’

U Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se dvije izvedbe i to u 17 i 19 sati. Ulaz je slobodan, ali su potrebne rezervacije i to za građanstvo na e-mail [email protected], a za škole na [email protected]

Mark Fleming savjetnik i otpravnik poslova a.i. iz Američkog veleposlanstva izjavio je: ‘Priča koja stoji iza opere ‘Brundibár’ jako je duboka i dirljiva, a izvanredna izvedba ju je doista oživjela. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj s ponosom pomaže sponzorirati ovu aktivnost s Festivalom židovskog filma Zagreb. Sjećanje na holokaust cilj je koji imamo u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Drago nam je što će Hrvatska uskoro preuzeti predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) koje će unaprijediti cilj koji svi dijelimo. Kada govorimo o holokaustu, uvijek kažemo: Nikada zaboraviti, uvijek se sjećati. I doista je na svakoj generaciji da to učini istinitim. Jer, ako zaboravimo i ne sjećamo se, mogli bismo ponoviti zločine iz prošlosti.’

I.P. / Foto: Ivan Špehar / Video: Marko Tomičić


Završen 14. open air Festival Tolerancije


Tagged: , , , , , , , , ,