Vjekoslava Huljić: Moje ljeto s Picassom

Spisateljica za djecu i mlade Vjekoslava Huljić predstavila je u zagrebačkoj knjižari Znanje svoju najnoviji roman u izdanju Mozaika knjiga – ‘Moje ljeto s Picassom’.Nakon velikog uspjeha koji su postigle njezine prethodne knjige, autorica i u ovom romanu progovara o problemima s kojima se susreće veliki broj tinejdžera, ali umeće mnogo humorističnih elemenata. ‘Moje ljeto s Picassom’ priča je o djevojčici Suzi i njezinim ljetnim dogodovštinama. Suzi teško podnosi činjenicu da ima polubrata, proživljava otmicu i veseli se rođenju svoje sestrice.

‘Djeca obožavaju trilere i krimiće, ali da ne bi sve bilo tako crno uvijek ubacim veliki broj duhovitih situacija. Priču raspletem tako da djeci uvijek ponudim sretan završetak, jer smatram da im treba dati dozu svjetla i reći im da se mogu obratiti nekome tko će ih saslušati. U životu se dogodi i potres mozga i potres srca, ali je važno da imaju nekoga svog za kog se mogu uhvatiti’, rekla je Huljić.

Govoreći o stilu pisanja, kaže kako na početku procesa stvaranja svakog od romana uvijek prvo zamisli temu i problem oko kojeg onda zaplete priču. Tek na kraju dolaze likovi. ‘Najveća draž pisanja je u svakodnevicu uplesti elemente trilera, a onda uz pomoć čarolije tmurni elementi i zapleti dobiju veseo i pozitivan kraj’, poručila je.

Na kraju promocije autorica je otkrila kako u svojoj ladici skriva dva nova naslova. ‘Završila sam roman koji je govori o položaju srednjeg djeteta u obitelji te sam u njega uplela elemente fantastike. Moram otkriti da pišem i šestu knjigu iz ove edicije. U njoj sam povezala pojavu iseljavanja velikog broja Hrvata u Europu s pričom o djevojčici migrantici iz Sirije. Zapravo sam se u toj knjizi pitala koliko smo i mi sami migranti. Moram biti iskrena i reći da još uvijek ne znam kako će roman završiti, ali znam da će mi odgovor na to pitanje doći iz srca’, zaključila je Vjekoslava Huljić.

M. H.


Tagged: , , , , , , , , ,