Vruće otvorenje 16. Festivala tolerancije

Na zagrebačkom Bundeku svečano je otvoren 16. Festival tolerancije. Po uzoru na svjetske metropole, slavila se različitost kultura, prihvaćanje i razumijevanje.

Uzvanici, izvođači i posjetitelji složni su u ideji da na ovaj način možemo zadržati prijeko potrebnu ljudskost i biti inkluzivniji jedni prema drugima. Sve do nedjelje, 3. srpnja, Park Bundek postaje relevantna točka za pitanja tolerancije, ljudskih prava i očuvanja sjećanja na holokaust, kroz umjetnost, razgovore, glazbu, ali i stand up nastupe.

Usprkos svim izazovima na koje je organizator naišao, odabrani su izvrsni, progresivni, široko društveno važni filmovi, nagrađeni ili pak nominirani za najprestižnije filmske nagrade poput Oscara ili Césara te su dobitnici nagrada na festivalima poput Sundancea, Berlina i Karlovih Vara.

Festival je otvoren koncertom Zagreb Klezmer Trija, koji čine tri etablirana glazbenika – klarinetist Bruno Philipp, gitarist Mario Igrec i kontrabasist Dinko Stipaničev – okupljena s motivom sviranja klezmera – glazbenog žanra prepoznatljivog po izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu.

Nakon što je zahvalila Katarini Moškatelo na dirljivom uvodu u protokolarni dio otvorenja, Nataša Popović posebno je istaknula kako je u selekciji bilo više od 60 filmova, a izbor je uslijed iznenadnog smanjenja financijskih sredstava sužen na 41 film.

‘Možda previše za četiri festivalska dana, ali svaki od izabranih filmova opravdano je ostao na programu’, kazala je Popović te, bez obzira na puno manju podršku no dosadašnjih godina, posebno je zahvalila Gradu Zagrebu, pozvala ih je na festival i izrazila svoju otvorenost za razgovore.

Boško Picula, selektor ovogodišnjeg filmskog programa izjavio je: ‘U vremenu kada stvarnost sve više postaje festivalom netolerancije, Festival tolerancije sa svojim programima i publikom potrebniji je nego bilo kad u proteklih 16 godina. Kada smo kolegica u Selekcijskom povjerenstvu Snježana Tribuson i ja prije pola godine otpočeli s gledanjem, evaluacijom i izborom filmova u ovogodišnjem programu, svijet je bio drukčiji nego danas. Filmovi koji o toleranciji govore na različite načine potvrđuju da je film i kao umjetnost, i kao medij nezamjenjiv u suvremenom društvu kada se o onom najvažnijem želi doći do najšireg kruga ljudi. I to pričama, igranima, dokumentarnima, animiranima, onima na granici eksperimenta, u kojima svatko može prepoznati dio svog života i svakodnevice, neovisno gdje su ti filmovi i kako snimljeni. Četrdeset i jedan film Festivala tolerancije 2022. s jedne strane predstavljaju recentan, umjetnički izniman prikaz različitih sredina i ljudi koji u njima žive, a s druge objedinjuju univerzalne vrijednosti za koje se uvijek vrijedi boriti i izboriti. Film to radi na uvijek nov, snažan i dojmljiv način te uz njega svijet redovito postaje boljim.’

Selektorica filmskog programa, redateljica Snježana Tribuson izjavila je: ‘Zahvalila bih ekipi Festivala, što su me “prisilili” da odgledam gomilu recentnih filmova. Budući da se već dvije godine držim kuće zbog pandemije, ne gledam gotovo ništa osim produkcije streaming platformi pa je ovo za mene bilo poput svježeg zraka.’

Program 16. izdanja Festivala započeo je već 16. lipnja i to skupnom izložbom domaćih umjetnika pod nazivom ‘Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu – tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg’. Postavljena je na javnim površinama i u javnom prijevozu u čak sedam gradova u Republici Hrvatskoj te smo njome još jednom obilježili Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, u suradnji s dugogodišnjim partnerom Festivala, UNHCR Hrvatska.

A.P.G. / Foto: Jan Humski


Završen 14. open air Festival Tolerancije


Tagged: , , , , , , , ,