Zagrebačka premijera filma Bosanski lonac

U Kaptol Boutique Cinema održana je zagrebačka premijera filma ‘Bosanski lonac’, scenarista i redatelja Pave Marinkovića.

Film je svjetsku premijeru imao pred rasprodanim gledalištem na Sarajevskom filmskom festivalu, u prestižnoj sekciji ‘Open Air’, a glavnu ulogu odigrao je bh. glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’. Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

‘Sretan sam što sam večeras tu i što nakon zagrebačke premijere film Bosanski lonac Pave Marinkovića kreće u distribuciju po hrvatskim gradovima. U istom periodu je i distribucija u BiH i uvjeren sam da će publika biti zadovoljna. Ovim putem pozdravljam publiku, ali i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma’, rekao je glavni glumac Senad Bašić.

Osim njega, u ‘Bosanskom loncu’ glume Bruna Bebić kao Farukova partnerica, Goran Grgić kao Farukov prijatelj i vlasnik restorana, Admir Glamočak je domar kazališta, a Brigit Stöger je glumica i producentica koja vodi kazalište zajedno sa svojim zaručnikom i pomalo ludim redateljem kojeg glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su Zlatko Burić, Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger…

Hrvatskoj premijeri nazočili su brojni ugledni i poznati uzvanici. Lokalne premijere filma, uz prisustvo redatelja i glavnog glumca, održat će se u Osijeku (11. listopada), Rijeci (12. listopada) i Puli (13. listopada), a od četvrtka, 12. listopada ‘Bosanski lonac’ kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

‘Početak kino distribucije je pravi početak života jednog filma, njegovo puštanje u život. Sretan sam što će Bosanski lonac igrati u toliko kino dvorana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Htio bih da taj život potraje što duže. I nadam se da će publika emotivno, ali i s okrepljujućim smijehom pratiti Farukov put iskupljenja koji je možda neobičan, ali svima nama blizak’, izjavio je scenarist i redatelj filma Pavo Marinković.

Direktor fotografije je Peter Roehsler, koji je i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

A. G. / Foto: Bojan Zibar


Tagged: , , , , , , , , , , ,